Informatie over de aandoening

Een irritatie van een pees of slijmbeurs in de ruimte tussen de schouderkop en het schouderdak is de meest voorkomende oorzaak van schouderklachten. Deze ruimte wordt de subacromiale ruimte genoemd; de klachten worden daarom ook wel aangeduid als ‘subacromiale pijn’ of impingement (inklemming). De klachten kenmerken zich door een pijnlijke zijwaartse beweging van de arm omdat bij die beweging de ruimte tussen schouderkop en schouderdak nauwer wordt.

Grofweg wordt er onderscheid gemaakt tussen twee vormen van subacromiale pijn: een primaire en een secundaire vorm

  1. Bij een primaire vorm is de ruimte tussen de schouderkop en het schouderdak nauwer geworden, bijvoorbeeld door een verdikking van de pees en/of slijmbeurs, kalkvorming in of om de pees of een vormverandering van het schouderdak. De primaire vorm manifesteert zich over het algemeen boven het veertigste levensjaar. Afname van de kwaliteit van peesweefsel en slijtage (artrose) zijn veel voorkomende oorzaken van de primaire vorm.
  2. Bij een secundaire vorm is afname van de subacromiale ruimte niet aanwezig maar spelen andere factoren een rol, zoals lichaamshouding, een (te) soepel of juist (te) beperkt schoudergewricht, een instabiele schouder of onvoldoende controle over de beweging van het schouderblad tijdens het heffen van de arm. De secundaire vorm manifesteert zich over het algemeen bij jongere mensen, voor het veertigste levensjaar.

Behandeling met fysiotherapie en ergotherapie

Afhankelijk van welke van de hierboven beschreven vorm bij u wordt geconstateerd, wordt de behandeling ingesteld. Gedoseerde rust, activiteitenaanpassing, houdingsadviezen en oefentherapie ter verbetering van beweeglijkheid, kracht en coördinatie van de schouder zijn hier onderdeel van. De fysiotherapeut en ergotherapeut kunnen u hierbij begeleiden. Behandeling in de praktijk wordt ondersteund met online-oefeningen zodat u ook thuis de juiste oefeningen uitvoert.

Over het algemeen reageert subacromiale pijn goed op een therapeutische behandeling. U moet er wel rekening mee houden dat de behandeling over het algemeen meerdere weken tot enkele maanden duurt.

Injectie met onstekingsremmend medicijn

In sommige gevallen werkt de aanpak onvoldoende en kan in overleg met uw huisarts besloten worden een injectie te plaatsen met een ontstekingsremmend medicijn. De huisarts kan dat zelf doen of u doorverwijzen naar een medisch specialist. Ook wanneer een injectie is geplaatst is een therapeutische behandeling daarna belangrijk en van duidelijke meerwaarde, juist om herhaling van de klachten te voorkomen.

Operatieve behandeling

Als uw klachten desondanks aanhouden, kan in overleg met uw huisarts besloten worden u te verwijzen naar een orthopedisch chirurg. U kunt bij Xpert Clinics Orthopedie daarvoor snel terecht. De orthopeed kan verschillende behandelingen uitvoeren zoals het operatief creëren van ruimte onder het schouderdak, waardoor de inklemming vermindert. Na de operatie wordt er direct gestart met therapie om de beweeglijkheid, de kracht en functie van de schouder te herstellen. De behandeling duurt over het algemeen 3 tot 6 maanden, waarbij we behandeling in de praktijk combineren met online-oefeningen. Ook voor de behandeling na uw operatie kunt u natuurlijk bij onze fysio- en ergotherapeuten terecht.

Voor een behandeling bij Xpert Handtherapie heeft u geen verwijzing van uw huisarts nodig en kunt u direct een afspraak plannen.
Heeft u vragen, of wilt u een afspraak maken?

Neem contact op


Contact

Contact

Wilt u een consultafspraak maken of meer informatie hebben. Bel dan ons informatiecentrum.

Neem telefonisch contact op:
088 - 7785206

ma - vr08.00 - 17.00

Stel een vraag

Maak een afspraak
Bel 088 778 52 06Maak een afspraak