Aandoeningen

Duimbasisinstabiliteit

Informatie over de behandeling

Het basisgewricht van de duim is heel mobiel en dat maakt het mogelijk om de duim op veel verschillende manieren te bewegen. Het gewricht heeft een relatief slap gewrichtskapsel en bandapparaat en kan dus vrij makkelijk instabiel worden. Soms wordt de duim zo instabiel dat u dingen niet goed meer kunt vasthouden. Duimbasisinstabiliteit geeft een pijn die lijkt op die van duimartrose; de pijn zit onder aan de duimmuis.

Handtherapie zonder operatie

Het is belangrijk om specifieke spieren in de duimmuis te versterken om zodoende de duim beter te kunnen stabiliseren. De handtherapeut volgt met u zo’n spierversterkend en stabiliserend duimprogramma.

Het spalken of bracen van de duim kan een goede aanvulling zijn, bijvoorbeeld om de duim tijdelijk rust te geven of ter overbrugging naar een operatie. Het uitsluitend spalken of bracen van de duim is echter geen permanente oplossing; langdurig gebruik geeft spierzwakte en vervolgens meer instabiliteit.

Handtherapie na een operatie

Er kunnen verschillende operatietechnieken worden toegepast. Bij een veel gebruikte operatietechniek wordt van een gedeelte van een buig- of de strekpees van de pols een nieuwe band gemaakt aan de duimbasis. Hiervoor wordt een gaatje door het eerste botje van de duim geboord. Vervolgens wordt de pees door het boorgat getrokken, vast gemaakt aan de strekpees en onder zichzelf door gevlochten. Zo ontstaat een nieuwe stevige band die het basisgewricht van de duim goed op zijn plaats houdt.

Na de operatie draagt u ongeveer twee tot vier weken een gipsspalk. Daarna krijgt u een afneembare spalk van de ergotherapeut. U krijgt fysiotherapie om uw duim weer goed beweeglijk en krachtiger te maken en uw hand weer goed te leren gebruiken. Tot week zes mag de spalk alleen af voor het oefenen. Daarna draagt u de spalk alleen nog ter bescherming tot week twaalf. Bij sport en zwaar handwerk draagt u de spalk langer, soms tot wel een jaar na de operatie.

Voor een behandeling bij Xpert Handtherapie heeft u geen verwijzing van uw huisarts nodig en kunt u direct een afspraak plannen.
Heeft u vragen, of wilt u een afspraak maken?

Neem contact op


Contact

Contact

Wilt u een consultafspraak maken of meer informatie hebben. Bel dan ons informatiecentrum.

Neem telefonisch contact op:
088 - 7785206

ma - vr08.00 - 17.00

Stel een vraag

Maak een afspraak
Bel 088 778 52 06Maak een afspraak