Aandoeningen

Duimbasisslijtage

Informatie over de behandeling

De duim is het meest gebruikte onderdeel van de hand. Duimbasisslijtage is daarom de meest voorkomende slijtage aan een gewricht in de hand. Als u pijn krijgt door slijtage, merkt u dat vaak bij iedere beweging. De duimbasis en de duimmuis kunnen pijnlijk worden, en de pijn wordt heviger wanneer u de duim intensief gebruikt. Ook kan er krachtverlies optreden, waardoor u dingen uit uw handen laat vallen. Duimbasisslijtage komt veel voor: ongeveer één op de drie vrouwen boven de 40 jaar heeft in het duimbasisgewricht afwijkingen op een röntgenfoto.

Handtherapie bij duimbasisslijtage

Is er sprake van een milde slijtage, dan bestaat de behandeling uit rust, spalken, pijnstilling, eventueel ontstekingsremmende injecties en handtherapie. De fysiotherapeut kan het gewricht behandelen met mobilisaties en met u een programma volgen dat gericht is op het verbeteren van kracht van specifieke duimmuisspieren. Hierdoor wordt het gewricht beter gestabiliseerd tijdens dagelijkse activiteiten, werk en sport. De ergotherapeut brengt de belasting van de duim in kaart, adviseert u over een optimaal gebruik en kan aanpassingen maken om de duim met minder pijn te gebruiken.

Handtherapie na een operatie vanwege duimbasisslijtage

Is de bovengenoemde handtherapie niet voldoende, dan kunt u operatief geholpen worden. Het duimbasisgewricht kan dan vastgezet worden, of het trapeziumbotje wordt verwijderd waarna een nieuwe, stabiele ophanging van de duimbasis wordt gemaakt.

Bent u geopereerd, dan krijgt u gips. Na twee tot drie weken wordt het gips verwijderd en maakt de ergotherapeut een afneembare spalk die uw duim steunt en beschermt. Nadat de spalk gemaakt is, start u onder begeleiding van de fysiotherapeut met oefeningen. U begint met oefeningen die de duimgewrichtjes lenig en soepel maken, na zes tot acht weken gaat u ook oefeningen doen die uw duim en hand sterker maken. De spalk moet u tot acht weken na de operatie, buiten het oefenen om, steeds dragen. In deze periode is autorijden, om verzekerings-technische redenen, niet toegestaan.

Na deze acht weken wordt het dragen van de spalk afgebouwd en draagt u de spalk alleen nog wanneer u met de hand zwaardere dingen doet.

Het zwaar belasten van uw hand, bijvoorbeeld tijdens sportactiviteiten, mag u niet eerder doen dan na drie tot vier maanden na de operatie.

Na de operatie valt het resultaat in eerste instantie meestal tegen. Het kost veel tijd om weer op het oude niveau terug te komen en uiteindelijk beter dan voor de operatie te worden. Over het algemeen duurt dit ongeveer drie tot zes maanden. Ook de begeleiding door de handtherapeut neemt ongeveer drie tot zes maanden in beslag, afhankelijk van de vorderingen. De kracht neemt vervolgens nog meetbaar toe over een periode van vijf jaar na de operatie. Na het vastzetten van het duimbasisgewricht verloopt het herstel over het algemeen sneller.

Voor een behandeling bij Xpert Handtherapie heeft u geen verwijzing van uw huisarts nodig en kunt u direct een afspraak plannen.
Heeft u vragen, of wilt u een afspraak maken?

Neem contact op


Contact

Contact

Wilt u een consultafspraak maken of meer informatie hebben. Bel dan ons informatiecentrum.

Neem telefonisch contact op:
088 - 7785206

ma - vr08.00 - 17.00

Stel een vraag

Maak een afspraak
Bel 088 778 52 06Maak een afspraak