Informatie over de aandoening

Een frozen shoulder is een aandoening die zich kenmerkt door veel pijn in de bovenarm en een toenemende bewegingsbeperking van de schouder. Bij een frozen shoulder is het gewrichtskapsel, de omhulling van het schoudergewricht, ontstoken. Er bestaan drie kenmerkende fases:

  1. De freezing-fase (bevriezend)
    De freezing-fase kenmerkt zich door veel pijn in de bovenarm die de nachtrust kan verstoren omdat u vaak niet op de schouder kunt liggen. De pijn verergert bij plotselinge bewegingen. De bewegelijkheid van de schouder neemt steeds verder af waardoor u de arm niet meer goed omhoog kunt bewegen. Daarbij raakt ook de draaiing van de arm steeds meer beperkt waardoor u de hand niet meer goed naar de rug kunt brengen. De freezing-fase lijkt vaak op een subacromiaal pijnsyndroom (zie ‘aandoeningen van de pees en slijmbeurs’) waardoor deze nog wel eens met elkaar worden verward.
  2. De frozen-fase (bevroren)
    Tijdens de frozen-fase neemt de pijn af maar de ontstane bewegingsbeperking blijft bestaan en is vaak zeer hardnekkig. De pijn in rust en gedurende de nacht is over het algemeen een stuk minder maar blijft bestaan tijdens plotselinge bewegingen.
  3. De thawing-fase (ontdooiend)
    Tijdens de thawing-fase neemt de pijn verder af en herstelt de beweeglijkheid van de schouder.

Gemiddeld duurt het herstel van een frozen shoulder die niet wordt behandeld ongeveer 1 tot 2 jaar. Op de lange termijn blijkt 60% van de mensen dan klachtenvrij of nagenoeg klachtenvrij te zijn. Het blijkt dat een adequate therapiebehandeling de duur van de verschillende fasen aanzienlijk kan verkorten en daarmee het herstel kan bespoedigen met betere uitkomsten. Dat is de reden dat wij patiënten met een frozen shoulder intensief behandelen.

Behandeling met fysiotherapie en ergotherapie

Omdat de freezing-fase gekenmerkt gaat met veel pijn kan in deze fase in overleg met uw huisarts of met een specialist gekozen worden voor een injectie met een ontstekingsremmend medicijn. Dit kan een positief effect hebben op de pijn en op de duur van de fase. In de freezing-fase is de ondersteuning van de ergotherapeut erg belangrijk. Advies met betrekking tot het vinden van een goede slaaphouding en een juist gebruik van de arm dragen bij aan uw algemeen welbevinden en kunnen ervoor zorgen dat u noodzakelijke activiteiten, ondanks de bestaande pijn en beperkingen, op een praktische en verantwoorde manier kunt blijven uitvoeren.

Vanaf het moment dat de pijn vermindert kan de schouder steeds intensiever behandeld worden met als doel de beweeglijkheid te herstellen. Hierbij gebruiken onze fysiotherapeuten speciale technieken en handgrepen, de zogenaamde ‘Stenvers methode’. Uit het onderzoek van Stenvers blijkt dat bij deze behandelmethode de totale duur van een frozen shoulder verkort wordt tot gemiddeld negen maanden.

Voor een behandeling bij Xpert Handtherapie heeft u geen verwijzing van uw huisarts nodig en kunt u direct een afspraak plannen.
Heeft u vragen, of wilt u een afspraak maken?

Neem contact op


Contact

Contact

Wilt u een consultafspraak maken of meer informatie hebben. Bel dan ons informatiecentrum.

Neem telefonisch contact op:
088 - 7785206

ma - vr08.00 - 17.00

Stel een vraag

Maak een afspraak
Bel 088 778 52 06Maak een afspraak