Aandoeningen

Gebroken hand of vinger

Gebroken hand of vinger

Gebroken vingers of gebroken middenhandsbeentjes komen veel voor. Ongeveer 20% van alle bezoeken aan de Spoedeisende Hulp betreft letsels aan de hand of pols. Bij een gedeelte hiervan gaat het om breuken aan de hand, vinger, pols, ellepijp of spaakbeen. Wanneer u iets gebroken heeft merkt u dat aan zwelling, pijn, een vreemde vorm van (een van) uw vingers, het niet kunnen bewegen van uw vinger, een verkorte vinger, een ingedrukte knokkel of vingers die over elkaar schuiven wanneer u een grijpbeweging maakt.

Handtherapie

Een vinger moet bewegen. Zit een vinger langer dan twee weken in het gips, dan vergroeien de pezen met het bot of het gewrichtskapsel. Dit noemen we adhesies of verklevingen. Het is heel moeilijk om daarna een vinger of hand weer op gang te krijgen. Daarom moet een gebroken vinger of hand in veel gevallen zo snel mogelijk worden geopereerd. De uitkomst van de behandeling wordt bepaald door oefenen! Het is dus van groot belang dat u zo snel mogelijk na de operatie of na het verwijderen van het gips door een handtherapeut wordt begeleid. Door vroeg met oefenen te starten proberen we verklevingen zoveel mogelijk te voorkomen en de normale functie weer te verkrijgen. De fysiotherapeut helpt u bij het weer soepel maken van de vingers, hand of pols, behandelt eventueel aanwezige littekens en helpt u bij het opbouwen van uw kracht en vaardigheid. Vaak wordt in de behandeling ook de ergotherapeut ingeschakeld en wordt een spalk op maat gemaakt om de hand (tijdelijk) te ondersteunen of te beschermen. In een later stadium kunnen spalken ook dienen om het terugwinnen van de beweeglijkheid te ondersteunen. Intensieve handtherapie na al dan niet complexe fracturen kan maanden in beslag nemen.

Voor een behandeling bij Xpert Handtherapie heeft u geen verwijzing van uw huisarts nodig en kunt u direct een afspraak plannen.
Heeft u vragen, of wilt u een afspraak maken?

Neem contact op


Contact

Contact

Wilt u een consultafspraak maken of meer informatie hebben. Bel dan ons informatiecentrum.

Neem telefonisch contact op:
088 - 7785206

ma - vr08.00 - 17.00

Stel een vraag

Maak een afspraak
Bel 088 778 52 06Maak een afspraak