Aandoeningen

De Quervain

Informatie over de behandeling

De aandoening van De Quervain is een ontsteking van de pezen en/of de peesschede aan de duimzijde van de pols. Aan het einde van het spaakbeen aan de duimzijde lopen de pezen door een nauwe tunnel (peesschede). De binnenbekleding van de tunnel bestaat uit een slijmvlieslaag. De pezen van de duim glijden normaal soepel langs deze laag door de peesschede, maar wanneer de slijmvlieslaag ontstoken is lukt dat niet meer. Deze aandoening valt onder de zogenaamde KANS (klachten aan arm, nek en/of schouder) en wordt in die zin als overbelastingsklacht getypeerd.

In het begin is er pijn aan de duimzijde van de onderarm. Wordt u niet behandeld, dan kan de pijn zich uitbreiden naar de duim en de bovenzijde van de onderarm.

Als u kracht zet met uw hand kunnen de pezen kraken. In ernstige gevallen ontstaat er zwelling rond het gebied van de peesschede. Voorwerpen tillen, vasthouden en het bewegen van de duim wordt dan steeds moeilijker en pijnlijker.

De Quervain kan zowel conservatief (zonder operatie) als chirurgisch behandeld worden.

De Quervain behandelen met handtherapie

Soms wordt door de verwijzend arts een injectie met een ontstekingsremmend medicijn in de peesschede gespoten, maar dat is niet altijd noodzakelijk. Het aanmeten van een spalk door de ergotherapeut kan de geïrriteerde pezen rust geven, waardoor de ontstekingsreactie afneemt. De fysiotherapeutische behandeling bestaat over het algemeen uit het aanleren van een goede polshouding en een juist gebruik van de hand tijdens uw dagelijkse activiteiten, werk en sport. Ook kan de fysiotherapeut gebruik maken van massage (fricties) of andere lokale behandelingen zoals ultrageluid. Daarnaast volgt u een spierversterkend en stabiliserend polsprogramma. Verder kan de fysiotherapeut u leren hoe u de bewegingen en activiteiten die de pijn veroorzaken zoveel mogelijk kunt vermijden.

Het is belangrijk om de belasting van de geïrriteerde pezen langzaam op te bouwen en niet te hard van stapel te lopen. De fysiotherapeut kan u houdings- en tiladviezen geven om terugkeer van klachten te voorkomen. De ergotherapeut kan bekijken hoe u bijvoorbeeld uw werkplek kunt aanpassen. Neem bijvoorbeeld vaker pauze bij herhaalde handelingen en werken achter de computer en probeer onderhands te tillen.

De Quervain behandelen met een operatie en handtherapie

Als bovenstaande aanpak niet helpt en de klachten langer dan drie maanden bestaan, kan een operatie worden overwogen. Na de operatie wordt er meteen gestart met handtherapie. U moet de pezen direct laten bewegen, ook al doet dit soms de eerste tijd pijn. Als u uw hand en duim namelijk stil houdt, treedt er littekenvorming op tussen de pezen en de peesschede waardoor de pezen verkleefd raken, u de duim later minder goed zult kunnen bewegen en de pijn mogelijk blijft bestaan. Intensieve littekenmassage is een essentieel onderdeel van de behandeling. De fysiotherapeut zal u verder uitleggen dat u tillen en herhaalde bewegingen drie tot vier weken moet vermijden. Daarna bouwt u onder leiding van de fysiotherapeut uw kracht weer op. Het kan soms wel een paar maanden duren voordat de pijn helemaal verdwijnt en de functie hersteld is.

Voor een behandeling bij Xpert Handtherapie heeft u geen verwijzing van uw huisarts nodig en kunt u direct een afspraak plannen.
Heeft u vragen, of wilt u een afspraak maken?

Neem contact op


Contact

Contact

Wilt u een consultafspraak maken of meer informatie hebben. Bel dan ons informatiecentrum.

Neem telefonisch contact op:
088 - 7785206

ma - vr08.00 - 17.00

Stel een vraag

Maak een afspraak
Bel 088 778 52 06Maak een afspraak