Aandoeningen

Adams Procedure

Informatie over de behandeling

Als gevolg van een val op de uitgestrekte hand, waarbij de onderarm op het uiteinde breekt, kunnen ook de stabiliserende gewrichtsbanden (TFCC) van de onderarmbotten (radius en ulna) los raken van het bot. In de meeste gevallen scheuren de banden los doordat het uiteinde van de ellepijp, waar deze banden aan vast zitten, breekt.

De aanhechting van deze banden is in een vroeg stadium weer te herstellen door de banden terug te plaatsen (meestal door het stukje bot van de ellepijp met een klein pennetje vast te zetten) en vast te laten groeien. In een later stadium, waarbij sprake is van instabiliteit tussen de radius en de ulna, is het alleen mogelijk de banden te reconstrueren met behulp van een pees uit de onderarm of een van de strekpezen van de (vierde) teen. Dit noemen we een Adams procedure, genoemd naar de chirurg die deze techniek ontwikkeld heeft.

Bij deze operatie wordt de stabiliteit tussen de onderarmbotten weer hersteld.

Handtherapie

Vóór de operatie wordt de beweeglijkheid en kracht van uw pols gemeten, zodat we na de operatie goed weten waar we tijdens de revalidatie extra aandacht aan moeten schenken.

Handtherapie na een Adams procedure

Na de operatie krijgt u een gips dat vier tot zes weken om uw pols moet blijven zitten. U moet meteen beginnen met het bewegen van uw vingers. Het vocht (oedeem) dat na de operatie in de hand zit, wordt daardoor sneller afgevoerd. Bovendien blijven de pezen zo soepel door het operatiegebied glijden.

Daarna krijgt u een spalk en kunt u beginnen met de eerste oefeningen. Samen met de fysiotherapeut begint u met oefeningen om de hand en pols weer soepel en sterk te maken en worden de littekens behandeld. Dat moet voorzichtig worden opgebouwd; vooral aan de draaibeweging van de onderarm moet de juiste aandacht besteed worden. Zo nodig gebruikt de fysiotherapeut mobiliserende handgrepen om de beweeglijkheid te verbeteren. Het herstellen van de draaibeweging neemt over het algemeen veel tijd in beslag.

Er worden oefeningen gedaan om de kracht in uw pols en hand te vergroten. We gebruiken hiervoor een opbouwend spierversterkend en stabiliserend polsprogramma. Er wordt in het eerste stadium gebruikt gemaakt van bijvoorbeeld Theraputty, een elastisch kneedmateriaal, en van gewichten van verschillende zwaarte. In een later stadium doen we krachttraining voor de gehele arm waarbij ook fitnessapparatuur wordt ingezet.

Herstel

De gehele revalidatie neemt gemiddeld zes maanden in beslag, gerekend vanaf de operatie. Na drie maanden is de pols meestal weer zo hersteld dat u uw werkzaamheden kunt hervatten. Dit hangt uiteraard ook af van het werk dat u doet.

Meestal blijft er een kleine bewegingsbeperking van de draaiing van de pols over en lukt het om tenminste 70% van de oorspronkelijke knijpkracht terug te oefenen.

De metingen die voor de operatie gedaan zijn, worden herhaald na drie maanden, na zes maanden en na een jaar. Op deze manier krijgen we een goede indruk van uw herstel.

Voor een behandeling bij Xpert Handtherapie heeft u geen verwijzing van uw huisarts nodig en kunt u direct een afspraak plannen.
Heeft u vragen, of wilt u een afspraak maken?

Neem contact op


Contact

Contact

Wilt u een consultafspraak maken of meer informatie hebben. Bel dan ons informatiecentrum.

Neem telefonisch contact op:
088 - 7785206

ma - vr08.00 - 17.00

Stel een vraag

Maak een afspraak
Bel 088 778 52 06Maak een afspraak