Informatie over de behandeling

Dystrofie kan ontstaan na een ongeval (het stoten van de hand, een polsbreuk), na een operatie, bij te strak gips of bij een zenuwbeklemming. Als hierna een reactie (pijn, zwelling, stijfheid) ontstaat die veel te heftig is en niet overeenkomt met de ernst van het letsel, en als deze situatie veel te lang blijft bestaan, kan er sprake zijn van dystrofie (PD, CRPS). Dystrofie kan de normale genezing en het functieherstel enorm belemmeren.

Dystrofie is een lastig probleem dat een intensieve behandeling vraagt en helaas niet altijd goed herstelt.

Handtherapie bij dystrofie

In een team van handchirurgen en handtherapeuten worden de beste resultaten behaald. Het is belangrijk dat de pijn bestreden wordt, omdat pijn de dystrofie in stand kan houden. Ook is het belangrijk dat de eventuele onderliggende oorzaak, zoals bijvoorbeeld een zenuwbeklemming, behandeld wordt.

Intensieve handtherapie is absoluut onmisbaar om de hand in een zo goed mogelijke conditie te brengen. De fysiotherapeut behandelt de zwelling, probeert de gewrichten zo soepel mogelijk te maken of te houden, helpt de pezen goed te laten glijden en de kracht en vaardigheid in stand te houden of te verbeteren. Verder start u met de fysiotherapeut een spiegeltherapie programma (zie hieronder). Soms is het nodig dat de ergotherapeut spalken vervaardigd om de hand te ondersteunen of de beweeglijkheid van de vingers te verbeteren. Voor de re-integratie wordt u zo nodig doorverwezen naar een revalidatiearts.

De mate van herstel na een dystrofie varieert enorm. Dit is onder andere afhankelijk van het feit hoe snel en hoe agressief de behandeling wordt ingezet. De restverschijnselen bestaan uiteindelijk met name uit stijve gewrichten. Intensieve handtherapie kan deze restverschijnselen tot een minimum beperken, zelfs als u in een later stadium met de therapie begint.

Spiegeltherapie

Al in de eerste fase van uw herstel wordt door de fysiotherapeut begonnen met spiegeltherapie. Spiegeltherapie is het oefenen van de hand met behulp van een spiegel. Hierbij ligt de gezonde hand voor de spiegel en de aangedane hand erachter. U kijkt in de spiegel en ziet het spiegelbeeld van uw gezonde hand, alsof het uw aangedane hand is. Over de gezonde hand kan een afdakje gezet worden, zodat u deze niet kunt zien. Hierdoor ontstaat de illusie dat u de aangedane hand beweegt, zonder beperkingen of pijn. Door handelingen te verrichten met de gezonde hand, krijgen uw hersenen de indruk dat het de pijnlijke of slecht functionerende hand is die weer functioneert. Deze informatie leidt tot een aanpassing in de hersenen. Uw hersenen kunnen dus beïnvloed worden door het creëren van een visuele illusie met een spiegel. De eerste resultaten van wetenschappelijk onderzoek naar de effecten van spiegeltherapie zijn positief en bemoedigend.

Voor een behandeling bij Xpert Handtherapie heeft u geen verwijzing van uw huisarts nodig en kunt u direct een afspraak plannen.
Heeft u vragen, of wilt u een afspraak maken?

Neem contact op


Contact

Contact

Wilt u een consultafspraak maken of meer informatie hebben. Bel dan ons informatiecentrum.

Neem telefonisch contact op:
088 - 7785206

ma - vr08.00 - 17.00

Stel een vraag

Maak een afspraak
Bel 088 778 52 06Maak een afspraak