Aandoeningen

Handversmalling

Informatie over de behandeling

Na een amputatie van een vinger kan er om cosmetische of praktische redenen gekozen worden voor een handversmalling. Bij deze operatie wordt het gat gesloten wat in de hand ontstaat als er een vinger is geamputeerd. Naast het overduidelijke cosmetische aspect is het missen van een vinger onhandig omdat kleine voorwerpen zoals bijvoorbeeld wisselgeld tussen de overgebleven vingers door vallen. Een handversmalling is, als hij goed wordt uitgevoerd, nagenoeg onopvallend. Meestal kijkt men eroverheen en ziet men niet dat er een vinger ontbreekt.

Handtherapie

Er wordt zo snel mogelijk gestart met handtherapie om de functie te optimaliseren.

De therapie richt zich op het normaliseren van de beweeglijkheid van de vingers en de hand, het voorkomen van verklevingen van strekpezen in het operatiegebied, het versoepelen van het litteken en het optimaliseren van de kracht. De knijpkracht zal over het algemeen enigszins verminderd blijven na een handversmalling.

Soms klagen patiënten over het bestaan van fantoompijn. Over de oorzaak van fantoompijn is inmiddels duidelijk dat het hersengebied dat oorspronkelijk correspondeerde met het geamputeerde lichaamsdeel, nog actief is en chronisch of af en toe geactiveerd wordt. De hersenen interpreteren dit alsof het geamputeerde lichaamsdeel er nog is en pijn doet. Om dit fenomeen te bestrijden kan gebruik gemaakt worden van spiegeltherapie en sensorische re-educatie (training om het normale gevoel weer terug te krijgen). Dit zijn methodes om de overmatige reactie van de hersenen te verminderen.

Spiegeltherapie

Al in de eerste fase van uw herstel wordt door de fysiotherapeut begonnen met spiegeltherapie. Spiegeltherapie is het oefenen van de hand met behulp van een spiegel. Hierbij ligt de gezonde hand voor de spiegel en de aangedane hand erachter. U kijkt in de spiegel en ziet het spiegelbeeld van uw gezonde hand, alsof het uw aangedane hand is. Over de gezonde hand kan een afdakje gezet worden, zodat u deze niet kunt zien. Hierdoor ontstaat de illusie dat u de aangedane hand beweegt, zonder beperkingen of pijn.

Door handelingen te verrichten met de gezonde hand, krijgen uw hersenen de indruk dat het de pijnlijke of slecht functionerende hand is die weer functioneert. Deze informatie leidt tot een aanpassing in de hersenen. Uw hersenen kunnen dus beïnvloed worden door het creëren van een visuele illusie met een spiegel. De eerste resultaten van wetenschappelijk onderzoek naar de effecten van spiegeltherapie zijn positief en bemoedigend.

Voor een behandeling bij Xpert Handtherapie heeft u geen verwijzing van uw huisarts nodig en kunt u direct een afspraak plannen.
Heeft u vragen, of wilt u een afspraak maken?

Neem contact op


Contact

Contact

Wilt u een consultafspraak maken of meer informatie hebben. Bel dan ons informatiecentrum.

Neem telefonisch contact op:
088 - 7785206

ma - vr08.00 - 17.00

Stel een vraag

Maak een afspraak
Bel 088 778 52 06Maak een afspraak