Aandoeningen

KANS (Klachten van de arm, nek en schouder)

Wat is KANS?

KANS is de nieuwe benaming voor RSI klachten. Er is gekozen voor een andere naamgeving omdat de term KANS de klachten beter omschrijft. RSI staat voor Repetitive Strain Injury, oftewel klachten die zijn veroorzaakt door het herhaaldelijk uitvoeren van dezelfde beweging. KANS staat voor klachten aan de arm, nek en/of schouder waaraan geen acuut trauma of een systematische ziekte ten grondslag ligt. KANS klachten worden in het algemeen gezien als overbelastingsklachten. Ze kunnen worden opgedeeld in “specifieke” en “a-specifieke klachten”.

  • Onder specifieke KANS klachten vallen alle aandoeningen waarbij een duidelijke medische diagnose gesteld kan worden die de klachten veroorzaakt. Denk bijvoorbeeld aan het Carpaal Tunnel Syndroom, de ziekte van Quervain of een tenniselleboog. Voor de behandeling kunt u bij de betreffende aandoening kijken.
  • Bij a-specifieke KANS klachten heeft een patiënt last van de nek, schouders en/of arm, maar is er geen medisch aantoonbare afwijking voor de klachten. De oorzaak kan liggen in fysieke belasting (herhalende bewegingen, statische bewegingen en een verkeerde ergonomie), omgevingsfactoren of psychische belasting (stress). Klachten die kunnen optreden bij a-specifieke KANS zijn pijn en stijfheid in de spieren van onderarmen, polsen en/of handen, een uitstralende pijn in de arm, nek en schouder, tintelingen in de handen en/of vingers en een moe gevoel in de armen. Deze klachten kunnen optreden in verschillende mate van heftigheid.

Handtherapie

Na de diagnose a-specifieke KANS volgt er een multidisciplinaire behandeling door de fysiotherapeut en ergotherapeut. Zo nodig wordt de manueel therapeut ingeschakeld. De behandeling van de ergotherapeut richt zich vooral op een analyse van de risicofactoren, de werkhouding, de werkplek en het geven van specifieke adviezen. De fysiotherapeut zal vooral werken aan het verbeteren van de houding, het opheffen van de disbalans van de spieren en het trainen van uithoudingsvermogen en kracht. Er wordt over het algemeen gebruikt gemaakt van een zogenaamd ‘graded activity’ programma. U leert hoe u klachten kunt signaleren en ermee om kunt gaan. Ook aan de gedragsmatige kant van pijn wordt aandacht besteed.

Onze multidisciplinaire aanpak kan ervoor zorgen dat er een goede balans bereikt wordt ten aanzien van de belasting en belastbaarheid van het gehele lichaam.

Voor een behandeling bij Xpert Handtherapie heeft u geen verwijzing van uw huisarts nodig en kunt u direct een afspraak plannen.
Heeft u vragen, of wilt u een afspraak maken?

Neem contact op


Contact

Contact

Wilt u een consultafspraak maken of meer informatie hebben. Bel dan ons informatiecentrum.

Neem telefonisch contact op:
088 - 7785206

ma - vr08.00 - 17.00

Stel een vraag

Maak een afspraak
Bel 088 778 52 06Maak een afspraak