Aandoeningen

Malunion radius

Informatie over de behandeling

Veel mensen houden polsklachten na een gebroken pols. Dit kan twee redenen hebben:

  • In ongeveer 40% van alle polsfracturen scheuren ook de bandjes tussen de polsbotten. Wanneer die niet (goed) herstellen geeft dat pijnklachten en zorgt het voor de slijtage van het polsgewricht.
  • Wanneer de pols verkeerd vastgroeit, is er sprake van malunion van de radius. Een pols die ingezakt is, achterover of juist extreem naar voren staat, geeft pijnklachten. Ook kan het gewricht tussen de ellepijp en spaakbeen uit de kom schieten of maar een beperkte beweeglijkheid hebben. U kunt dan bijvoorbeeld moeilijk wisselgeld aannemen omdat de hand niet open gedraaid kan worden. Een ingezakte pols kenmerkt zich door een naar boven uitstekende ellepijp en pijn aan de buitenzijde van de pols.

Bij bandletsel is soms een reconstructie van de banden tussen de polsbotten nodig (Brunelli plastiek), of moeten één of meerdere polsbotjes worden vastgezet (polsarthrodese).

Malunion kan worden gecorrigeerd door een correctie-osteotomie van de pols. Dit betekent het opnieuw doorzagen en goed zetten van de pols, vaak in combinatie met transplantatie van bot uit de bekkenkam.

Handtherapie

Na een Brunelli plastiek

U krijgt een gips dat vier weken om uw pols moet blijven zitten. Daarna krijgt u een spalk en kunt u beginnen met de eerste oefeningen. Onder begeleiding van de fysiotherapeut werkt u aan het lenig en sterk krijgen van uw pols en worden de littekens behandeld. Meestal blijft er maar een kleine bewegingsbeperking van de pols over en lukt het om tenminste 70% van de oorspronkelijke knijpkracht terug te krijgen. De revalidatie duurt gemiddeld drie tot zes maanden.

Na een gedeeltelijke polsarthrodese

Na een gedeeltelijke polsarthrodese kunt u de pols niet meer volledig bewegen. Het is dus belangrijk dat u uw vingers optimaal kunt buigen en strekken om toch normaal te kunnen functioneren. Daarom wordt al snel gestart met oefenen onder leiding van de fysiotherapeut. Na ongeveer acht weken zijn de botten over het algemeen goed aan elkaar gegroeid en kan begonnen worden met het verbeteren van de beweeglijkheid en de kracht.

Over het algemeen verliest u bij een gedeeltelijke arthrodese van de pols ongeveer 50% van de normale beweeglijkheid en lukt het om 70% van de oorspronkelijke knijpkracht terug te krijgen. Omdat het niet meer volledig kunnen bewegen van de pols blijvende gevolgen heeft voor de handfunctie, oefent u ook met de ergotherapeut uw dagelijkse functies. De ergotherapeut kan samen met u ook zoeken naar wenselijke aanpassingen.

Na een volledige polsarthrodese

In het geval van een volledige polsarthrodese kunt u de pols niet meer bewegen. Na het vastgroeien van de botten zal de revalidatie in het algemeen verlopen zoals hierboven beschreven.

De revalidatie neemt zes tot twaalf maanden in beslag.

Na een correctie-osteotomie

U krijgt kortdurend gips en/of een afneembare spalk. Na het verwijderen van het gips moet direct geoefend worden onder begeleiding van de handtherapeut. Meestal merkt u meteen al dat u de pols beter kunt bewegen. De revalidatie neemt gemiddeld zes maanden in beslag. Er wordt gewerkt aan het terugwinnen van de beweeglijkheid van de pols en vingers, het voorkomen van verklevingen, het soepel maken van de littekens en het optimaliseren van de kracht van de hand en pols.

Voor een behandeling bij Xpert Handtherapie heeft u geen verwijzing van uw huisarts nodig en kunt u direct een afspraak plannen.
Heeft u vragen, of wilt u een afspraak maken?

Neem contact op


Contact

Contact

Wilt u een consultafspraak maken of meer informatie hebben. Bel dan ons informatiecentrum.

Neem telefonisch contact op:
088 - 7785206

ma - vr08.00 - 17.00

Stel een vraag

Maak een afspraak
Bel 088 778 52 06Maak een afspraak