Aandoeningen

MCP-gewrichtsprothese

Informatie over de behandeling

Het MCP-gewricht is het kogelgewricht aan de basis van de vingers; deze gewrichten vormen de knokkels van uw hand. Het MCP-gewricht kan slijten of beschadigen door artrose (ouderdomsslijtage), posttraumatische artritis (slijtage als gevolg van letsel waarbij kraakbeen niet goed genezen is), reumatoïde artritis (een ziekte die het kraakbeen beschadigt) of door een ongeval. Wanneer één of meerdere MCP-gewrichten niet meer functioneren, zal in eerste instantie bekeken worden of therapie en/of reconstructie van de gewrichtsbanden een oplossing kan bieden. Als dat niet het geval is, kan het gewricht vervangen worden door een prothese. Zo’n prothese herstelt de stabiliteit en de beweeglijkheid van het gewricht.

Handtherapie

Direct na de operatie krijgt u gips. Na enkele dagen wordt het gips verwijderd en zal een van onze ergotherapeuten een (oefen)spalk maken. Afhankelijk van de stevigheid van de gewrichtsbanden wordt gekozen voor een beschermende spalk of een spalk met een soort hangmatjes voor de vingers om de bandjes te ondersteunen. In ieder geval gaan onze fysiotherapeuten snel met u aan de slag om de functie zo goed mogelijk te krijgen. Door vroeg met oefenen te starten proberen we verklevingen van pezen en stijfheid van het geopereerde gewricht zoveel mogelijk te voorkomen. De fysiotherapeut helpt u bij het weer soepel maken van de vingers en de hand, behandelt de aanwezige zwelling en de littekens en helpt u bij het opbouwen van uw kracht en vaardigheid.

Hoeveel van de beweeglijkheid er na de operatie terugkomt, is ook afhankelijk van de stijfheid van het gewricht vóór de operatie.

Voor een behandeling bij Xpert Handtherapie heeft u geen verwijzing van uw huisarts nodig en kunt u direct een afspraak plannen.
Heeft u vragen, of wilt u een afspraak maken?

Neem contact op


Contact

Contact

Wilt u een consultafspraak maken of meer informatie hebben. Bel dan ons informatiecentrum.

Neem telefonisch contact op:
088 - 7785206

ma - vr08.00 - 17.00

Stel een vraag

Maak een afspraak
Bel 088 778 52 06Maak een afspraak