Aandoeningen

Midcarpale Instabiliteit

Informatie over de behandeling

Het polsgewricht wordt gevormd door de acht handwortelbeentjes, het spaakbeen en de ellepijp. Deze botten worden op hun plaats gehouden door het kapsel en de ligamenten (banden). De stugheid en lengte van deze banden is per persoon verschillend. Over het algemeen geldt dat vrouwen soepelere banden hebben dan mannen. Vandaar dat instabiliteitsklachten in de pols vaker bij vrouwen voorkomen dan bij mannen.

Midcarpale Instabiliteit (MCI) wordt gekenmerkt door een gebrek aan ondersteuning van de eerste rij handwortelbeentjes. De banden zijn dan zo soepel en lang dat de botten teveel kunnen bewegen en dat de pols ‘instabiel’ wordt. Wanneer men de pols zwaar belast, kan de kracht niet goed over de botten verdeeld worden en kunnen pijnklachten ontstaan. Soms gaat de pijn gepaard met een voelbare klik en krachtsverlies.

Intake

De fysiotherapeut zal de pols onderzoeken om te zien of er inderdaad sprake is van een MCI of dat er wellicht een andere oorzaak is voor de klachten. Wanneer de therapeut het nodig acht, kan er ook een echografie worden gemaakt waarbij de pezen en banden in kaart kunnen worden gebracht.

MCI is een instabiliteit die optreedt tijdens het bewegen (dynamische instabiliteit) en is daarom op röntgen of MRI niet te zien. Wanneer er door de MCI ook sprake is van een ontsteking van het kapsel of een pees, dan is dat op een echografie zichtbaar.

Handtherapie

Eerste keuze voor behandeling is het volgen van een polsprogramma. Door de spieren rond de pols sterker te maken is het mogelijk om de functie van de losse banden voor een deel over te nemen. Daarnaast is het belangrijk om verstandig met de pols om te gaan en zal uw therapeut u hiervoor adviezen geven. Meestal is dit voldoende om de klachten te laten verdwijnen. De banden zullen echter niet verkorten, dus is er een kans dat u de pols toch weer eens zult overbelasten. Het mooie is dat u dan wel precies weet wat u er tegen kunt doen.

Chirurgie

Mocht het polsprogramma onvoldoende resultaat geven, dan kunt u een afspraak bij een plastisch (hand-)chirurg maken. Soms is het mogelijk om het kapsel van de pols chirurgisch te verstevigen waardoor klachten kunnen verminderen.

Voor een behandeling bij Xpert Handtherapie heeft u geen verwijzing van uw huisarts nodig en kunt u direct een afspraak plannen.
Heeft u vragen, of wilt u een afspraak maken?

Neem contact op


Contact

Contact

Wilt u een consultafspraak maken of meer informatie hebben. Bel dan ons informatiecentrum.

Neem telefonisch contact op:
088 - 7785206

ma - vr08.00 - 17.00

Stel een vraag

Maak een afspraak
Bel 088 778 52 06Maak een afspraak