Aandoeningen

Polsarthrodese

Informatie over de behandeling

Slijtage van de pols kan zeer pijnlijk zijn. Zo pijnlijk zelfs, dat het uw dagelijks leven, werk of hobby’s onmogelijk maakt. Gelukkig kan met de moderne technieken vaak worden voorkomen dat de pols in zijn geheel vastgezet moet worden. Zo kan de pols gedeeltelijk worden vastgezet, kan de eerste rij handwortelbeentjes worden verwijderd of kan het polsgewricht worden vervangen door een prothese. Als dit allemaal niet mogelijk is, moet de pols volledig worden vastgezet. We noemen dit polsarthrodese.

Ten onrechte wordt vaak gedacht en gezegd dat patiënten na een totale polsarthrodese pijnvrij zijn, maar dat is zeker niet in alle gevallen zo! Bovendien geeft een polsarthrodese zeer veel beperkingen in uw dagelijks leven. Immers: zowel de buig- en strekfunctie als de zijwaartse bewegingen zijn na deze ingreep voorgoed onmogelijk. Daarom wordt het vastzetten van de pols gezien als het laatste redmiddel.

Handtherapie

Na de operatie krijgt u tijdelijk gips of een drukverband. U moet meteen beginnen met het bewegen van uw vingers. Het vocht (oedeem) dat na de operatie in de hand zit, wordt daardoor sneller afgevoerd. Bovendien zorgt dat voor voldoende beweging van pezen door het operatiegebied. Het duurt meestal acht tot tien weken voordat de pols volledig vastgegroeid is en u de pols weer maximaal mag belasten.

Na een volledige polsarthrodese kunt u de pols niet meer bewegen. Het is dus belangrijk dat de vingers en duim optimaal kunnen buigen en strekken om toch normaal te kunnen functioneren. De knijpkracht van de hand moet ook zoveel mogelijk worden geoptimaliseerd. Daarom wordt al snel gestart met oefenen onder leiding van de fysiotherapeut. Met de ergotherapeut oefent u uw dagelijkse handelingen, omdat het niet meer kunnen bewegen van de pols blijvende gevolgen heeft voor de handfunctie. De ergotherapeut kan ook samen met u zoeken naar eventuele aanpassingen.

Voor een behandeling bij Xpert Handtherapie heeft u geen verwijzing van uw huisarts nodig en kunt u direct een afspraak plannen.
Heeft u vragen, of wilt u een afspraak maken?

Neem contact op


Contact

Contact

Wilt u een consultafspraak maken of meer informatie hebben. Bel dan ons informatiecentrum.

Neem telefonisch contact op:
088 - 7785206

ma - vr08.00 - 17.00

Stel een vraag

Maak een afspraak
Bel 088 778 52 06Maak een afspraak