Aandoeningen

Trapezium excisie

Informatie over de behandeling

Het duimbasisgewricht wordt gevormd door het eerste middenhandsbotje en een botje van de handwortel, het trapeziumbotje. Het duimbasisgewricht is niet erg stabiel. Als de banden die de botjes verbinden wat slapper worden, past het gewricht niet meer mooi en kan slijtage optreden.

Bij een trapezium excisie wordt het trapeziumbotje verwijderd. Met behulp van een stuk van de buigpees van de pols wordt een nieuwe, stabiele ophanging van de duimbasis gemaakt.

Handtherapie

Na de operatie zitten uw duim en uw onderarm in het gips. Dit gips blijft twee tot drie weken zitten. De vingers en het topje van de duim zitten niet in het gips, deze kunt u gewoon bewegen. Het vocht (oedeem) dat na de operatie in de hand zit, wordt daardoor sneller afgevoerd. Bovendien zorgt dat voor voldoende beweging van pezen door het operatiegebied.

Na twee tot drie weken wordt het gips verwijderd en maakt de ergotherapeut een afneembare spalk die uw duim steunt en beschermt. Nadat de spalk gemaakt is, start u onder begeleiding van de fysiotherapeut met oefeningen. U begint met oefeningen die de duimgewrichtjes lenig en soepel maken. Na zes tot acht weken gaat u ook oefeningen doen die uw duim en hand sterker maken.

De spalk draagt u tot acht weken na de operatie, behalve tijdens het oefenen. In deze periode is autorijden, om verzekeringstechnische redenen, niet toegestaan.

Na deze acht weken wordt het dragen van de spalk afgebouwd en u draagt de spalk dan alleen nog wanneer u met de hand zwaardere dingen doet. Het zwaar belasten van uw hand, bijvoorbeeld tijdens sportactiviteiten, mag u niet eerder doen dan na drie tot vier maanden na de operatie.

Na de operatie valt het resultaat in eerste instantie meestal tegen. Het kost veel tijd om weer op het oude niveau terug te komen en uiteindelijk beter dan voor de operatie te worden. Over het algemeen duurt dit ongeveer drie tot zes maanden na een trapezium excisie. Ook de begeleiding door de handtherapeut neemt ongeveer drie tot zes maanden in beslag, afhankelijk van de vorderingen. De kracht neemt vervolgens nog meetbaar toe over een periode van vijf jaar na de operatie.

Voor een behandeling bij Xpert Handtherapie heeft u geen verwijzing van uw huisarts nodig en kunt u direct een afspraak plannen.
Heeft u vragen, of wilt u een afspraak maken?

Neem contact op


Contact

Contact

Wilt u een consultafspraak maken of meer informatie hebben. Bel dan ons informatiecentrum.

Neem telefonisch contact op:
088 - 7785206

ma - vr08.00 - 17.00

Stel een vraag

Maak een afspraak
Bel 088 778 52 06Maak een afspraak