Aandoeningen

Ulnakop prothese

Informatie over de behandeling

De Ulnakop prothese (ook wel U-head genoemd) wordt geplaatst bij slijtage van het gewricht tussen spaakbeen en ellepijp (ulna) en de handwortelbeentjes.

Naast slijtage zijn er ook andere oorzaken waardoor dit gewricht niet meer naar behoren functioneert en een prothese geplaatst moet worden. Bijvoorbeeld wanneer er eerder operaties aan de pols zijn geweest die niet het gewenste resultaat hebben gegeven of wanneer een gebroken kop van de ellepijp niet goed is genezen.

Handtherapie

Voor de operatie wordt de beweeglijkheid en kracht van uw pols gemeten, zodat we na de operatie goed weten waar we tijdens de revalidatie extra aandacht aan moeten schenken.

Na een Ulnakop prothese volgt een intensief traject van handtherapie. Na de operatie krijgt u eerst twee weken een bovenarmsgips, daarna een onderarmsgips. U moet meteen beginnen met het bewegen van uw vingers. Het vocht (oedeem) dat na de operatie in de hand zit, wordt daardoor sneller afgevoerd. Bovendien zorgt dat voor voldoende beweging van pezen door het operatiegebied.

Als het gips verwijderd is krijgt u van de ergotherapeut een afneembare spalk. Samen met de fysiotherapeut begint u met oefeningen om de hand en pols weer soepel en sterk te maken en worden de littekens behandeld. Dat moet voorzichtig worden opgebouwd; vooral aan de draaibeweging van de onderarm moet de juiste aandacht besteed worden. Zo nodig gebruikt de fysiotherapeut mobiliserende handgrepen om de beweeglijkheid te verbeteren. Het herstellen van de draaibeweging neemt over het algemeen veel tijd in beslag.

Er worden oefeningen gedaan om de kracht in uw pols en hand te vergroten. We gebruiken hiervoor een opbouwend spierversterkend en stabiliserend polsprogramma. Er wordt in het eerste stadium gebruikt gemaakt van bijvoorbeeld Theraputty, een elastisch kneedmateriaal, en gewichten van verschillende zwaarte. In een later stadium doen we krachttraining voor de gehele arm waarbij ook fitnessapparatuur wordt ingezet.

De gehele revalidatie neemt gemiddeld zes maanden in beslag, gerekend vanaf de operatie. Na drie maanden is de pols meestal weer zo hersteld dat u uw werkzaamheden kunt hervatten. Dit hangt uiteraard ook af van het werk dat u doet.

De metingen die voor de operatie gedaan zijn, worden herhaald na drie maanden, na zes maanden en na een jaar. Op deze manier krijgen we een goede indruk van uw herstel.

Voor een behandeling bij Xpert Handtherapie heeft u geen verwijzing van uw huisarts nodig en kunt u direct een afspraak plannen.
Heeft u vragen, of wilt u een afspraak maken?

Neem contact op


Contact

Contact

Wilt u een consultafspraak maken of meer informatie hebben. Bel dan ons informatiecentrum.

Neem telefonisch contact op:
088 - 7785206

ma - vr08.00 - 17.00

Stel een vraag

Maak een afspraak
Bel 088 778 52 06Maak een afspraak