Aandoeningen

Ulnaverkorting

Informatie over de behandeling

Soms is de ellepijp (ulna) relatief te lang ten opzichte van het spaakbeen. Dit kan aangeboren zijn of ontstaan door een breuk van het spaakbeen (radius) waardoor deze inzakt (malunion radius). Dit kan pijnklachten geven aan de pinkkant van de pols, vooral wanneer de hand naar de pinkkant bewogen wordt.

Indien de ellepijp te lang is, kan deze operatief verkort worden. Deze operatie kan ook verricht worden als er sprake is van een probleem van de meniscus in de pols (TFCC).

Handtherapie

Voor de operatie wordt de beweeglijkheid en kracht van uw pols gemeten, zodat we na de operatie goed weten waar we tijdens de revalidatie extra aandacht aan moeten schenken.

Na een ulnaverkorting volgt een intensief traject van handtherapie. Na de operatie zit uw arm inclusief uw elleboog in een gipsverband. U moet meteen beginnen met het bewegen van uw vingers. Het vocht (oedeem) dat na de operatie in de hand zit, wordt daardoor sneller afgevoerd. Bovendien zorgt dat voor voldoende beweging van pezen door het operatiegebied.

Na twee weken krijgt u een nieuw gips: de eerste twee weken is dat een bovenarmgips en daarna nog twee weken een onderarmgips. Na de gipsperiode krijgt u intensieve handtherapie en maakt de ergotherapeut een ondersteunende spalk. De vingers en de duim worden vrijgelaten.

De eerste vier weken draagt u deze spalk continu, behalve tijdens het oefenen. Daarna wordt het dragen van de spalk afgebouwd en draagt u hem alleen nog bij activiteiten waarbij kracht nodig is. Dit houdt bijvoorbeeld in dat u de eerste zes tot acht weken, ook in verband met de verzekering, niet mag autorijden.

Vanaf het moment dat de spalk is gemaakt, wordt onder leiding van de fysiotherapeut gestart met oefenen. In eerste instantie krijgt u oefeningen voor uw pols en vingers. In het begin zijn de oefeningen erop gericht om uw arm en hand voorzichtig opnieuw beweeglijk te maken. Na ongeveer zes weken zijn de botten over het algemeen goed aan elkaar gegroeid en kan begonnen worden met het intensief oefenen van de beweeglijkheid en van de kracht. Zo nodig gebruikt de fysiotherapeut mobiliserende handgrepen om de beweeglijkheid te verbeteren. Er worden oefeningen gedaan om de kracht in uw pols en hand te vergroten. We gebruiken hiervoor een opbouwend spierversterkend en stabiliserend polsprogramma. Er wordt in het eerste stadium gebruikt gemaakt van bijvoorbeeld Theraputty, een elastisch kneedmateriaal, en gewichten van verschillende zwaarte. In een later stadium doen we krachttraining voor de gehele arm waarbij ook fitnessapparatuur wordt ingezet.

De gehele revalidatie neemt gemiddeld drie tot zes maanden in beslag, gerekend vanaf de operatie. Na drie maanden is de pols meestal weer zo hersteld dat u uw werkzaamheden kunt hervatten. Dit hangt uiteraard ook af van het werk dat u doet.

De metingen die voor de operatie gedaan zijn, worden herhaald na drie maanden, na zes maanden en na een jaar. Op deze manier krijgen we een goede indruk van uw herstel.

Voor een behandeling bij Xpert Handtherapie heeft u geen verwijzing van uw huisarts nodig en kunt u direct een afspraak plannen.
Heeft u vragen, of wilt u een afspraak maken?

Neem contact op


Contact

Contact

Wilt u een consultafspraak maken of meer informatie hebben. Bel dan ons informatiecentrum.

Neem telefonisch contact op:
088 - 7785206

ma - vr08.00 - 17.00

Stel een vraag

Maak een afspraak
Bel 088 778 52 06Maak een afspraak