Aandoeningen

Vastzetten kleine handgewrichten

Informatie over de behandeling

Wanneer u behandeld wordt voor een probleem aan uw hand, is het belangrijk dat de functie zo goed mogelijk hersteld of behouden wordt. In de eerste plaats moet u uw hand kunnen gebruiken zonder pijn, maar u moet er ook weer zoveel mogelijk mee kunnen doen. Daarom is het belangrijk dat uw hand zo stabiel mogelijk is en dat alle gewrichten zo optimaal mogelijk kunnen bewegen.

Het plaatsen van prothesen is hiervoor een prima methode. Maar soms is dat niet goed mogelijk of is het voor de functie beter om een bepaald gewricht vast te zetten.

Handtherapie

Wanneer het vastzetten van een klein gewricht overwogen wordt, kan de handtherapeut een spalkje maken waarmee het lijkt of het gewricht vast zit. Zo kunnen we bekijken in hoeverre u dan beperkt wordt in uw dagelijkse activiteiten en kunt u alvast aan de nieuwe situatie wennen.

Voor de operatie wordt de beweeglijkheid en kracht van uw hand gemeten, zodat we na de operatie goed weten waar we tijdens de revalidatie extra aandacht aan moeten schenken.

Na het vastzetten van kleine handgewrichten volgt een intensief traject van handtherapie. Wordt er uiteindelijk een gewrichtje vastgezet, dan krijgt u na de operatie een drukverband en soms gips ter ondersteuning. Afhankelijk van welk gewricht geopereerd is, wordt de duur van de gipsperiode vastgesteld.

Het drukverband mag na drie dagen verwijderd worden. U mag de vinger of duim wel oefenen, maar niet belasten. Onze handtherapeuten gaan snel met u aan de slag om de functie van de vinger of duim zo goed mogelijk te krijgen. Meestal krijgt u een beschermende spalk.

De eerste weken van uw revalidatie staan in het teken van het beweeglijk houden of maken van aangrenzende gewrichten. Bovendien wordt het litteken soepel gemaakt. Na ongeveer zes weken zijn de botten over het algemeen goed aan elkaar gegroeid en kunt u samen met de fysiotherapeut beginnen met het verbeteren van de kracht en functie. De spalk mag geleidelijk aan afgebouwd worden.

Omdat het niet meer kunnen bewegen van een deel van de vinger of duim blijvende gevolgen heeft voor de handfunctie, oefent u met de ergotherapeut uw dagelijkse bezigheden. Ook kan de ergotherapeut samen met u zoeken naar eventuele aanpassingen.

Voor een behandeling bij Xpert Handtherapie heeft u geen verwijzing van uw huisarts nodig en kunt u direct een afspraak plannen.
Heeft u vragen, of wilt u een afspraak maken?

Neem contact op


Contact

Contact

Wilt u een consultafspraak maken of meer informatie hebben. Bel dan ons informatiecentrum.

Neem telefonisch contact op:
088 - 7785206

ma - vr08.00 - 17.00

Stel een vraag

Maak een afspraak
Bel 088 778 52 06Maak een afspraak