Aandoeningen

Vinger uit de kom

Informatie over de behandeling

Het PIP-gewricht, dat ligt tussen het tweede en derde vingerkootje, kan uit de kom schieten. We noemen dat een PIP-luxatie. Hierbij overrekt of scheurt het onderste deel van het gewrichtskapsel (volaire plaat) en/of de banden aan de zijkant van het gewricht. In eerste instantie is de vinger pijnlijk en treedt er zwelling op rondom het PIP-gewricht. Als de kootjes compleet naast elkaar staan, ziet de vinger er vervormd uit.

Indien de gewrichtsbanden of de volaire plaat zijn verstuikt of gedeeltelijk zijn afgescheurd, kan de vinger worden gespalkt met zogenaamde ‘buddy tape’. De verwonde vinger wordt dan vastgetaped aan een goede vinger. Daardoor beweegt de verwonde vinger mee met de handbewegingen. Tijdens de periode met buddy tape moet de gewrichtsband herstellen (de uiteinden zullen naar elkaar toegroeien).

Wanneer de volaire plaat en/of de banden volledig zijn afgescheurd, krijgt u een spalk die ervoor zorgt dat uw de vinger niet helemaal kunt strekken maar wel kunt buigen. Deze ‘extensie blokkerende spalk’ moet u gedurende drie tot vier weken dragen. In deze periode moeten dan de volaire plaat en/of de banden aan elkaar groeien.

Wanneer de gewrichtsbanden en/of de volaire plaat ernstig beschadigd zijn of wanneer de niet-chirurgische therapie niet effectief blijkt te zijn, wordt u geopereerd. Kijk voor meer informatie over behandelingen en de bijbehorende handtherapie bij skiduim en volairplaat reïnsertie.

Handtherapie

Wanneer er buddy tape is aangebracht, wordt er snel begonnen met handtherapie. Hoe sneller het gewricht weer wordt geoefend, des te kleiner de kans is dat het gewricht op lange termijn stijf wordt.

Ook met een extensie blokkerende spalk kunt u snel met oefenen beginnen. De spalk houdt uw vinger daarbij in een stabiele positie. Vervolgens wordt geleidelijk aan de normale beweeglijkheid zoveel mogelijk hersteld. De fysiotherapeut helpt u om het gewricht weer mobiel te maken en u doet zelf frequent oefeningen. In een later stadium wordt ook de kracht weer geoefend en opgebouwd. Soms blijft er een kleine bewegingsbeperking van de vinger over. De revalidatie is intensief en duurt gemiddeld drie tot zes maanden.

Voor een behandeling bij Xpert Handtherapie heeft u geen verwijzing van uw huisarts nodig en kunt u direct een afspraak plannen.
Heeft u vragen, of wilt u een afspraak maken?

Neem contact op


Contact

Contact

Wilt u een consultafspraak maken of meer informatie hebben. Bel dan ons informatiecentrum.

Neem telefonisch contact op:
088 - 7785206

ma - vr08.00 - 17.00

Stel een vraag

Maak een afspraak
Bel 088 778 52 06Maak een afspraak