Aandoeningen

Zenuwtransplantatie

Informatie over de behandeling

Als een zenuwletsel enige weken oud is, dan is de zenuw vaak te ver teruggetrokken om nog gewoon aan elkaar te kunnen hechten. Soms is de zenuw door een ongeval geplet. In deze gevallen moet een stukje zenuw vervangen worden. Dat kan door middel van een zenuwtransplantatie.

Na een zenuwtransplantatie is het afwachten geblazen. Er zijn weinig operaties waarbij je zo lang moet wachten voor je weet of het gelukt is. Het gevoel kan tot twee jaar na een operatie nog verbeteren. Leeftijd is de belangrijkste factor voor succes. Al na ons vijftiende levensjaar kunnen de hersenen zich steeds minder goed aanpassen aan de informatie die binnenkomt. Voor een zo goed mogelijk herstel is intensieve handtherapie heel belangrijk.

Handtherapie

De revalidatie bestaat uit vier fases.

Fase 1

De eerste weken is het belangrijk dat de gehechte of getransplanteerde zenuw zoveel mogelijk beschermd wordt. Er mag dus geen spanning of trekkracht op de zenuwnaad komen. Daarom draagt u in deze fase een spalk die bewegingen voorkomt waardoor spanning op de naad zou kunnen ontstaan. De plaats van het zenuwletsel bepaalt wat voor soort spalk u krijgt.

Kort na de operatie start u met oefeningen. Alle gewrichten die niet door de spalk beperkt worden, moet u blijven bewegen om ze mobiel te houden. Verder start u met de fysiotherapeut een spiegeltherapie programma.

Spiegeltherapie

Al in de eerste fase van uw herstel wordt door de fysiotherapeut begonnen met spiegeltherapie. Spiegeltherapie is het oefenen van de hand met behulp van een spiegel. Hierbij ligt de gezonde hand voor de spiegel en de aangedane hand erachter. U kijkt in de spiegel en ziet het spiegelbeeld van uw gezonde hand, alsof het uw aangedane hand is. Over de gezonde hand kan een afdakje gezet worden, zodat u deze niet kunt zien. Hierdoor ontstaat de illusie dat u de aangedane hand beweegt, zonder beperkingen of pijn. Door handelingen te verrichten met de gezonde hand, krijgen uw hersenen de indruk dat het de pijnlijke of slecht functionerende hand is die weer functioneert. Deze informatie leidt tot een aanpassing in de hersenen. Uw hersenen kunnen dus beïnvloed worden door het creëren van een visuele illusie met een spiegel. De eerste resultaten van wetenschappelijk onderzoek naar de effecten van spiegeltherapie zijn positief en bemoedigend.

Fase 2

In deze fase wordt de mobiliteit weer verder opgebouwd. U zult voornamelijk onbelaste oefeningen doen. Het dragen van de spalk kan afgebouwd worden.

Verder is het belangrijk om contracturen (samentrekking of verkorting van de pezen en gewrichten) te voorkomen. Daarvoor krijgt u een speciale (nacht)spalk.

Fase 3

Na zes weken kunt u de hand of arm weer gaan belasten, maar door het zenuwletsel en de bijbehorende spieruitval kan van een normaal beweegpatroon nog geen sprake zijn.

De preventie van contracturen, zoals in de tweede fase beschreven werd, blijft ook nu belangrijk. U blijft dus een nachtspalk dragen.

Fase 4

Voor een zo goed mogelijk herstel is het belangrijk ook de motoriek en de spieren te trainen. Daarnaast zijn er aanwijzingen dat het vroegtijdig starten met sensibiliteitstraining een gunstig effect kan hebben. Hierbij wordt de huid getraind om weer te gaan voelen.

Voor een behandeling bij Xpert Handtherapie heeft u geen verwijzing van uw huisarts nodig en kunt u direct een afspraak plannen.
Heeft u vragen, of wilt u een afspraak maken?

Neem contact op


Contact

Contact

Wilt u een consultafspraak maken of meer informatie hebben. Bel dan ons informatiecentrum.

Neem telefonisch contact op:
088 - 7785206

ma - vr08.00 - 17.00

Stel een vraag

Maak een afspraak
Bel 088 778 52 06Maak een afspraak