12 oktober – Wereld Reumadag

12 oktober – Wereld Reumadag

Het is vandaag Wereld Reumadag. Het thema van dit jaar is: “Don't Delay, Connect Today”. Het thema gaat over hoe een vroege diagnose goed kan zijn in de behandeling van reuma. Meer informatie hierover kunt u vinden op: www.reumazorgnederland.nl 

Verschillende groepen

Volgens ReumaZorg Nederland heeft één op de negen mensen in Nederland een vorm van reuma. Reuma is op te delen in verschillende groepen: 

  • Artrose 
  • Ontstekingsreuma 
  • Weke delen-reuma 
  • Jicht 
  • Ziekten aan je botten 
  • Septische artritis 

Artrose is de meest voorkomende vorm van reuma. Wij zien in de praktijk dagelijks patiënten met artrose in de vingers, duimen, polsen, ellebogen en schouders. Daarnaast zien we ook regelmatig patiënten met fibromyalgie, een vorm van weke delen-reuma. De eerste diagnose wordt vaak al gesteld bij de huisarts of anders op een later moment door een specialist zoals een orthopeed of reumatoloog. 

Niets aan te doen?

Voorheen werd dan gezegd: “helaas gaat artrose/reuma niet over, leer er maar mee leven.” Uiteraard zit hier een kern van waarheid in, we kunnen het slijtage proces (nog) niet tegengaan. Maar we kunnen wel zorgen dat je beter met de klachten omgaat en de druk in je gewrichten gaat verdelen. Door de artrose kunnen de gewrichten stijf en pijnlijk zijn. Het is daarom belangrijk om te blijven bewegen maar ook om bijvoorbeeld eindstanden te vermijden. De fysiotherapeut en ergotherapeut kunnen je hierbij helpen. 

Fysiotherapie en ergotherapie

Het aanpassen van de leefstijl is hierbij een belangrijk punt. De ergotherapeut kan hier in ondersteunen door te kijken naar hulpmiddelen om zo toch de dagelijkse dingen te kunnen uitvoeren zonder dat we steeds de gewrichten overbelasten. Samen proberen we te zoeken naar een balans tussen de belasting en belastbaarheid. De fysiotherapeut kijkt naar de beweeglijkheid van de gewrichten, de lengte van de spieren en pezen, de kracht en fitheid. Door middel van oefeningen kunt u de spieren rondom de gewrichten versterken en door het juist belasten van de gewrichten ervaart u minder pijn. 

Wanneer in de uiterste gevallen therapie geen effect meer heeft zijn er ook operatieve opties om gewrichten gedeeltelijk of geheel te vervangen voor een kunstprothese, deze operaties zijn voornamelijk gericht op pijnvermindering. Om het thema aan te houden van dit jaar: Wacht niet te lang, contact ons vandaag nog voor advies! Dan kunnen we samen bekijken wat de mogelijkheden zijn om weer pijnvrij te kunnen functioneren. 

Maak een afspraak
Bel 088 778 52 06Maak een afspraak