3D geprinte handspalken bij Xpert Handtherapie

3D geprinte handspalken bij Xpert Handtherapie

Het is zover: de eerste 3D geprinte handspalken (ortheses) bij Xpert Handtherapie zijn een feit! Dankzij nieuwe technologische ontwikkelingen bieden wij sinds 1 juni 3D geprinte handspalken aan in een tweetal regio’s: Eindhoven en Utrecht. Een 3D geprinte handspalk brengt veel voordelen met zich mee voor u als patiënt! Benieuwd welke? Lees hier meer.

Wat is een 3D geprinte handspalk?

Een 3D geprinte handspalk meten we bij Xpert Handtherapie mogelijk aan als onderdeel van uw behandeling. Het doel van een handspalk is uw zelfredzaamheid vergroten en uw pijnklachten verminderen. Een 3D geprinte handspalk is een innovatie, dat houdt in dat deze handspalk in een 3D printer geprint wordt en dus niet met de hand gemaakt wordt! Uiteraard heeft u wel contact met de ergotherapeut die een aantal handelingen verricht om tot een 3D model te komen.

De voordelen van een 3D geprinte handspalk

  • Duurzamer in gebruik (levensduur gem. 9-12 maanden t.o.v. 6 maanden bij handgemaakte spalken)
  • Eenvoudig schoon te maken
  • Hittebestendig tot 140 graden
  • Zeer licht en buigzaam materiaal met een open structuur
  • Daardoor ook hygiënisch in gebruik
  • Op maat gemaakt en dus comfortabel
  • Elke 3D geprinte handspalk is uniek en persoonlijk
  • Geen last van randjes, haakjes of lijm 

Hoe wordt een 3D geprinte handspalk gemaakt?

Het proces start met een consult. Tijdens dit consult begeleidt de ergotherapeut u naar de scanner, waar een 3D foto van uw hand wordt gemaakt. De therapeut kan na deze foto direct aan de slag. Hij of zij tekent ter plekke de omlijning van de handspalk. Vervolgens wordt deze tekening naar de 3D printer gestuurd. Na maximaal 2 weken wordt uw unieke en persoonlijke 3D geprinte handspalk bezorgd op uw eigen Xpert Handtherapie locatie.

De 3D geprinte handspalk is gemaakt van nylon poeder, dat in de 3D printer wordt versmolten tot een handspalk.

Wanneer de handspalk binnen is, komt u weer op consult. De ergotherapeut neemt de handspalk samen met u in gebruik, zodat u precies weet wat u kunt verwachten.

Dit gehele proces duurt ongeveer 2 weken.

Waarom gaat een 3D geprinte handspalk langer mee?

Omdat we bij deze handspalk geen gebruik maken van metaal en/of klittenband, is hij duurzamer in gebruik.

Heb ik een verwijzing van een huisarts nodig?

Nee, u heeft geen verwijzing van uw huisarts nodig voor een 3D geprinte handspalk.

Wat kost een 3D geprinte handspalk?

De kosten van een 3D geprinte handspalk bedragen ongeveer € 70,-. Deze kosten worden helaas nog niet vergoed door uw zorgverzekeraar. Overige handspalken kosten € 25,-. Deze duurzamere variant heeft echter betere kwaliteit en gaat langer mee dan de goedkopere variant.

Via een directe afspraak bij de ergotherapie kan een 3D geprinte orthese worden besproken. De consulten die hiervoor nodig zijn worden wel vergoed, houd hierbij rekening met uw eigen risico.

De 3D geprinte ortheses zijn beschikbaar in tien kleuren.

Bij welke klachten helpt een 3D geprinte handspalk?

Klachten waarbij een 3D geprinte handspalk goed kan helpen zijn bijvoorbeeld artrose, Quervain, Carpaal Tunnel Syndroom, Ganglion of peesklachten.

Op dit moment kunnen spalken voor duim, pols of een combinatie worden gemaakt. Later hopen wij te kunnen uitbreiden in soorten modellen. 

De 3D geprinte handspalken zijn voor patiënten die 2e lijns zorg nodig hebben.

Op welke vestiging kunt u terecht voor een 3D geprinte handspalk?

Op alle vestigingen kunt u advies krijgen over een 3D geprinte handspalk. Uw hand wordt echter gescand in Eindhoven en Utrecht. Indien u kiest voor een 3D spalk, dient u voor het scannen van uw hand eenmalig naar Eindhoven of Utrecht te reizen. De spalk wordt door een extern bedrijf gemaakt. Het ophalen en in gebruik nemen van de spalk kan bij een vestiging in uw buurt.

Hoe plan ik een consult?

U heeft geen verwijzing nodig en kunt ons altijd bellen voor een afspraak. Vermeld aan de telefoon op welke vestiging u graag wil langskomen om advies over de 3D geprinte spalk in te winnen. U krijgt een consult bij een ergotherapeut, deze bepaalt vervolgens samen met u of een 3D orthese bij u geïndiceerd is. Neem contact op met ons Informatiecentrum om de mogelijkheden te bespreken.

In de toekomst gaan we de 3D geprinte handspalken uitbreiden naar meer regio’s. We hopen in 2025 de printer in Amsterdam en Rotterdam in gebruik te kunnen nemen en in 2026 in Enschede en Nijmegen. Uiteraard hopen we dan ook dat de 3D geprinte handspalk inmiddels wordt vergoed, daar gaan we ons best voor doen. En als vanzelfsprekend bent u van harte welkom op onze vestigingen in Eindhoven en Utrecht om te kijken of de 3D geprinte handspalk iets voor u is!

Maak een afspraak
Bel 088 778 52 06Maak een afspraak