Een frozen shoulder: wat houdt het in en wat kunnen we eraan doen?

Een frozen shoulder: wat houdt het in en wat kunnen we eraan doen?

Een frozen shoulder betekent letterlijk een ‘bevroren schouder’. Het gewrichtskapsel is hierbij meestal verkort en ontstoken. U kunt veel pijn ervaren rondom de schouderkop, uitstralend naar de bovenarm en de schouder wordt steeds stijver. Het is erg vervelend als u de diagnose frozen shoulder krijgt, en wij merken dan ook dat patiënten vaak met vragen zitten. Daarom vertel ik er graag meer over.   
Tekst: Renske de Jongh

Hoe ontstaat een frozen shoulder?

Over het ontstaan van een primaire frozen shoulder is nog veel onduidelijk. Meestal komt het voor tussen het 40e en 65e levensjaar. Vrouwen hebben er iets vaker last van dan mannen, en bij 17% van de patiënten kan er binnen 5 jaar ook aan de andere schouder een frozen shoulder optreden. Een frozen shoulder is eigenlijk een ‘self-limiting disease’. Dit houdt in dat de klachten binnen 1 tot 3 jaar vaak vanzelf weer over kunnen gaan zonder dat er een behandeling nodig is. Echter gaat u in die periode ook anders bewegen, compenseren en beperkt raken in uw dagelijks handelen. En daarmee kan een fysiotherapeut en/of ergotherapeut u helpen. 

Het verloop in 3 fasen

Het patroon van een frozen shoulder kunnen we indelen in 3 fasen. Deze fasen kunnen elkaar wat overlappen en zijn ook per patiënt verschillend in duur. In de afbeelding ziet u het verloop van de pijn ten opzichte van de bewegingsvrijheid en in welke fase ze een rol spelen. 

De meeste patiënten komen bij ons binnen in fase 1, de zogenaamde freezing (bevriezende) fase. In deze fase ervaart u pijn en een toenemende bewegingsbeperking in uw schouder in bijna alle richtingen vanwege deze pijn. Daarmee worden slapen en uw dagelijkse dingen uitvoeren een stuk lastiger. In de tweede fase, de frozen (bevroren) fase, neemt de pijn langzaam iets af, maar wordt de bewegingsbeperking groter. Met name uw arm optillen en de draaibeweging naar buiten worden steeds lastiger. U voelt zich beperkt in uw dagelijks handelen. In de derde en laatste fase, de thawing (ontdooiende) fase, zal de pijn op de achtergrond nog licht aanwezig zijn en neemt de bewegingsvrijheid weer langzaam toe.  

Samenwerking tussen fysiotherapeut en ergotherapeut

Binnen Xpert Handtherapie hebben de fysiotherapeuten en ergotherapeuten een nauwe samenwerking. In de meeste gevallen zult u door beide gespecialiseerde therapeuten behandeld worden. Hierdoor kunnen we alle aspecten meenemen die van belang zijn voor een effectieve behandeling en een goed herstel.  
 
Met de fysiotherapeut werkt u aan de mobiliteit van de schouder. Per fase is het verschillend met welke intensiteit we dit doen, aangezien we de schouder niet nog meer willen overprikkelen. Ook wordt er gekeken of en hoe u compenseert. Hierbij houden we rekening met de stand van het schouderblad, de wervelkolom en andere omliggende gewrichten die opeens harder moeten werken wanneer uw schouder zelf stijver wordt. In de latere fase gaan we ook aan de slag met het opbouwen van uw kracht. 

Met de ergotherapeut kijkt u naar de beperkingen die u ervaart tijdens werk, sport en dagelijkse dingen. U krijgt hulp en tips over het op de juiste manier belasten van de schouder en hoe u dagelijkse dingen tijdelijk op een andere manier kunt doen om de pijn zoveel mogelijk te vermijden. Ook bijvoorbeeld de inrichting van uw werkplek, uw slaaphouding of het uitvoeren van hobby’s willen we weer snel mogelijk maken met een eventuele tijdelijke aanpassing. 

Een frozen shoulder is een lang traject, maar wij helpen u graag om deze fasen zo goed mogelijk door te komen. Heeft u nog meer vragen of wilt u een afspraak maken? Neem dan gerust contact met ons op. 

Maak een afspraak
Bel 088 778 52 06Maak een afspraak