Een spalk onderhouden: zo doet u dat

Een spalk onderhouden: zo doet u dat

Een spalk onderhouden: zo doet u dat

Een spalk voor hand, pols, duim of elleboog is een veelvoorkomend hulpmiddel tijdens een behandelproces. Vaak zijn deze spalken tijdelijk, maar als klachten echt niet verminderen kan de spalk ook blijvend worden ingezet voor een pijnvrije belasting. Maar hoe gaat u eigenlijk met een spalk om? Wat is verstandig of juist een echte no-go? Wij geven u graag enkele onderhoudstips, zodat uw spalk werkzaam, comfortabel en fris blijft.

1.    Behoud van werking

Onze spalken zijn handgemaakt met thermoplastic, een materiaal wat soepel wordt door verhitting en naar uw hand gevormd kan worden terwijl het afkoelt. Dit betekent ook dat bij langdurige warmte het plastic weer kan vervormen. Denk daarom altijd goed na waar u de spalk bewaart als u hem niet draagt.
-    Leg de spalk niet in de zon, zeker niet achter glas zoals uw raam of op het dashboard van uw auto;
-    Leg de spalk niet op de verwarming (om te drogen);
-    Doe de spalk niet in de wasmachine of de vaatwasser.

Daarnaast is het klittenband van uw spalk gevoelig voor vuil en stof, waardoor de werking kan verminderen. Een eenvoudige tip is om het klittenband altijd te sluiten, ook als u de spalk niet draagt.

2.    Meer comfort

Een spalk wordt helemaal naar uw hand gemaakt, maar kan logischerwijs door warmte, zweten of bepaalde bewegingen soms wat oncomfortabel aanvoelen. Zeker als u hem voor een langere periode dient te dragen. Dit comfort kunt u verbeteren op diverse manieren.
-    Draag onder uw spalk tubigrip, een luchtdoorlatend elastisch buisverband dat u als een soort sok om uw hand, pols of arm kunt dragen;
-    Maak zelf uw eigen ‘buisverband’ door een sok, kindermaillot, legging of t-shirtmouw op maat te knippen en onder uw spalk te dragen. Vergeet hierbij niet een gat te maken voor uw duim.

3.    Reinigen en fris houden

Het is onvermijdelijk dat door dagelijks gebruik en zweet uw spalk onfrisser kan gaan ogen en ruiken. Er zijn meerdere manieren om de spalk te reinigen en fris te houden.
-    Maak de spalk af en toe handmatig schoon met lauwwarm water en een sopje van afwasmiddel. Droog hem niet op de verwarming;
-    Draag een handschoen over de spalk bij activiteiten zoals tuinieren of schoonmaakwerkzaamheden. Zo voorkomt u dat de spalk onnodig snel verkleurt of vies wordt;
-    Ruikt uw spalk onfris? Leg hem dan een uurtje in de diepvries, dit vermindert de geur;
-    Tegen de onfrisse geur kunt u de spalk ook schoonmaken met witte tandpasta.

Vragen of meer informatie?

Heeft u andere vragen over het gebruik van een spalk? Neem dan contact op met ons. Onze specialisten helpen u graag verder.

Contact opnemen

Maak een afspraak
Bel 088 778 52 06Maak een afspraak