Handtherapeuten; wie zijn ze en wat doen ze?

Handtherapeuten; wie zijn ze en wat doen ze?

"Handtherapie.. wauw ik wist niet dat dat bestond! Wat doe je dan precies?" Deze vraag hoor ik al jaren. Zelfs recent bij de coronateststraat. Als handtherapeuten hebben we vaak wat uit te leggen als het om ons vak gaat. Want wat zijn we nou eigenlijk? Een therapeut die handen masseert, iemand die handen kan lezen of gebruiken we de handen bij het behandelen van psychologische klachten? Ik vertel je er daarom graag meer over.

Tekst: Renske de Jongh

Wat is handtherapie?

Steeds meer patiënten maken gebruik van behandelingen bij een gespecialiseerde handtherapeut. Toch wordt het nog vaak onderschat hoe belangrijk onze handen zijn en het herstel hiervan. Handtherapie is officieel de kunst en wetenschap van het evalueren en behandelen van verwondingen en aandoeningen van de bovenste extremiteit (schouder, arm, elleboog, onderarm, pols en hand). Het maakt gebruik van een aantal therapeutische interventies om een persoon te helpen terugkeren naar het hoogste niveau van functioneren. Het is ontstaan uit de behoefte aan een specialist met de kennis en ervaring die nodig zijn om het uitdagende herstel van complexe hand- en bovenste extremiteitsblessures te beheren.

Een handtherapeut is een ergotherapeut of fysiotherapeut die door een aanvullende opleiding, klinische ervaring en integratie van kennis op het gebied van anatomie, fysiologie en kinesiologie, bekwaam is geworden in de behandeling van pathologische aandoeningen van de bovenste extremiteit als gevolg van trauma, ziekte, aangeboren of verworven misvorming. Deze therapeuten kunnen elementaire handaandoeningen behandelen.

Waarom kiezen voor handtherapie?

Zelf heb ik eerst een aantal jaar als algemeen fysiotherapeut gewerkt. Ik zag allerlei verschillende doelgroepen, van enkelklachten tot een knie en heup. Maar ook rugproblemen, trainen na CVA's (beroertes) en schouderklachten. Hand- en polsklachten zag ik weinig, behalve hier en daar een lichte sportblessure.

Toen ik hoorde over handtherapie begon ik me erin te verdiepen en kwam ik erachter dat er veel mensen rondlopen met klachten aan de bovenste extremiteit. Dus naast de veelvoorkomende schouderklachten zijn er vaak ook mensen met klachten aan de elleboog, pols, hand of vingers. Na bijvoorbeeld een traumamoment zoals een val of bij snijletsel, overbelastingsklachten of ketenproblematiek. Daarnaast vind ik het specialiseren in een specifieke regio heel interessant als therapeut. Dit is een persoonlijke keuze, want er zijn genoeg fysiotherapeuten die er bewust voor kiezen om alle regio's te blijven behandelen.

Ik heb ervoor gekozen om de Allround Opleiding Handtherapie te doen bij Handtherapie Onderwijs. Na de intensieve studie van 5 maanden ben ik overgestapt van een normale particuliere praktijk naar Xpert Handtherapie om zo nóg meer met bovenste extremiteit bezig te zijn.

Het delen van kennis samen met collega's, de samenwerking tussen ergotherapeut en fysiotherapeut, de complexe casussen na operaties, de samenwerking met (plastische) handchirurgen maar ook met orthopeden en traumachirurgen uit diverse ziekenhuizen, maken dit beroep zeer interessant en leerzaam.

De dankbaarheid van patiënten, wanneer ze weer de hand en arm kunnen inschakelen bij simpele dagelijkse activiteiten waar we normaal niet bij stilgestaan, is enorm. We gebruiken onze handen bij zoveel dingen, dus laten we zuinig op ze zijn!

Maak een afspraak
Bel 088 778 52 06Maak een afspraak