Handtherapie bij hand- en polsbreuken

Handtherapie bij hand- en polsbreuken

Het is sinds lange tijd weer goed koud geweest in Nederland. Veel mensen gingen schaatsen, maar ook buiten op straat was en is het glad. Andere jaren zagen we veel patiënten binnen druppelen na de wintersportweken, maar in deze tijd zit een ongeluk ook in Nederland al in een klein hoekje. Wij vertellen u daarom graag meer over handtherapie bij hand- en polsbreuken en waar u op moet letten.  Tekst: Renske de Jongh

Spoedeisende hulp

Gebroken vingers en gebroken middenhandsbeentjes komen veel voor. Ongeveer 20% van alle bezoeken aan de spoedeisende hulp betreft letsels aan de hand of pols. Bij een gedeelte hiervan gaat het om breuken aan de hand, vingers, pols, ellepijp of spaakbeen. Wanneer u iets gebroken heeft, merkt u dat aan zwelling, pijn, een vreemde vorm van (een van) uw vingers, het niet kunnen bewegen van uw vinger, een verkorte vinger, een ingedrukte knokkel of vingers die over elkaar schuiven wanneer u een grijpbeweging maakt. 

Soms denkt u misschien dat het meevalt en dat het slechts een kneuzing is. In de praktijk zien we dit vaak gebeuren bij vingers waarbij er in plaats van een breuk een bandletsel is ontstaan. Ook hiervoor is therapie zeer waardevol, omdat u dan een kromstand van de vinger kunt voorkomen. Wees er daarom op tijd bij en bij twijfel kunt u altijd contact opnemen. 
 

Nazorg

Wanneer u een breuk heeft opgelopen aan uw hand, vinger of pols, komt u meestal terecht op de eerste hulp. Daar wordt een foto gemaakt en u wordt in het gips gezet. Maar hoe gaat dat dan verder? Dit hangt uiteraard af van de locatie van de breuk, de ernst van de breuk en hoe goed de breuk herstelt. U hoort van uw chirurg, arts of handtherapeut wanneer u mag starten met oefenen. De breuk moet immers voldoende stabiel zijn om te mogen starten. 

Gewrichten en pezen moeten bewegen; zit een pols of vinger langer dan twee weken in het gips of in een spalk, dan kunnen de pezen vergroeien met het bot of het gewrichtskapsel. Dit noemen we adhesies of verklevingen. Het is dus van groot belang dat u zo snel mogelijk na een operatie of na het verwijderen van het gips door een handtherapeut wordt begeleid.  

Handtherapie

Onder leiding van onze ervaren fysiotherapeut oefent u om de vingers, hand en pols weer goed beweeglijk te maken, om verklevingen te voorkomen en eventuele littekens te versoepelen. In een later stadium, als de breuk(en) voldoende zijn geheeld, wordt de kracht van de hand en pols weer opgebouwd. Samen met uw therapeut probeert u de functie optimaal te herstellen. Daarnaast kan onze ergotherapeut in de meeste gevallen een afneembare spalk aanmeten om de pols tijdelijk nog wat te ondersteunen of te beschermen. Afhankelijk van de ernst van de breuk(en) kan de revalidatie soms wel zes tot twaalf maanden duren. Wij zullen u deze periode zo goed mogelijk begeleiden. 

Onze handen zijn erg belangrijk, we hebben ze bij alles nodig, dus laten we ze de aandacht geven die ze verdienen als er iets aan de hand is. Zo kunt u de hand weer snel functioneel gebruiken!

Maak een afspraak
Bel 088 778 52 06Maak een afspraak