Toepassen van taping

Toepassen van taping

Mark Kragt en Florian Werger, ergotherapeuten van regio Flevoland, hebben recent een interessante curus gevolgd van Allison Taylor: "Treating without Pain", waarbij tools als medical taping worden gebruikt om zo pijnloos mogelijk te kunnen handelen of oefenen bij hand-, pols-, elleboog- en schouderklachten. Binnen het therapeuten-team hebben zij hierover een presentatie gegeven om de andere therapeuten met de nieuwe inzichten kennis te laten maken. Zij vertellen hier graag meer over.

Als ergotherapeuten zien wij, net als de fysiotherapeuten, veel hand-, pols-, elleboog- en schouderklachten. Wij focussen ons vervolgens op de aansturing van de arm en de ergonomie/houding van het lichaam ten opzichte van de dagelijkse activiteiten. In sommige gevallen is spalktherapie noodzakelijk, waarvoor een op maat-gemaakte-spalk of confectiebrace wordt toegepast. Echter komen we ook situaties tegen waarbij de symptomen vanuit het huidgebied komen in plaats van het spier- en gewrichtsniveau.

Tijdens deze cursus werd er onder andere aandacht besteed aan het observeren en herkennen van signalen die kunnen duiden op problematiek op huidgebied. Bijvoorbeeld de huid die trekt, rood is of glanst. Maar ook wanneer de patiënt een brandend, trillend, doof of tintelend gevoel ervaart. De patiënt kan dan benoemen dat wrijven of schudden met de hand prettig is.

De cutane zenuw kan veel invloed hebben op stijfheid, pijn, aansturing en deze genoemde symptomen. Taping kan hierbij verlichting geven waardoor een patiënt pijnvrij of met minder pijn (beter) kan bewegen. Afgelopen maanden hebben we bij verschillende patiënten deze tape-methode succesvol toegepast. Uiteraard is het een ondersteuning bij onze huidige therapie mogelijkheden. 

Maak een afspraak
Bel 088 778 52 06 Plan een intake