Triggerfinger of triggerduim

Triggerfinger of triggerduim

Regelmatig zien wij patiënten met pijn aan de vinger. De vinger doet pijn, blijft soms hangen of staat krom. Dit kan een triggerfinger zijn. We vertellen hier graag meer over. 

Symptomen

Voorafgaand aan de symptomen van de triggerfinger is er altijd sprake geweest van een ontsteking van de peesschede. De buigpees kan daardoor niet soepel meer bewegen, waardoor u uw vinger niet makkelijk kunt strekken. 

Meestal bestaat er een zwelling van de pees ver van de peesschede; de disbalans tussen de omvang van de pees en het volume van de peesschede (fibro-ossale tunnel) zorgt ervoor dat de pees niet soepel glijdt. Hierdoor ontstaat het zogenaamde 'triggering'. De pees blijft hangen, waardoor buigen en strekken moeilijk verloopt. In ernstige gevallen staat de vinger in flexiestand en is strekken alleen passief mogelijk. 

Behandeling

In het eerste stadium, waarbij de vinger of duim nog maar heel licht blijft haken, kan een specifiek spalkje nog helpen om de ontsteking te laten afnemen en de functie te herstellen. Bij een vinger of duim die een duidelijke knap vertoont tijdens buigen en strekken kan een ontstekingsremmende injectie u binnen enkele dagen tot weken van de klachten afhelpen.  

Injectie in de aangedane peesschede geeft een lange termijn genezing in 60 tot 92% na maximaal drie injecties. Het effect na een injectie kan al na enkele dagen merkbaar zijn, maar het duurt ongeveer zes weken voor het maximale resultaat bereikt is. 

Lukt dat niet, dan kan het bandje van de peesschede operatief doorgesneden worden. Dit is een kleine lokale ingreep. 

Denkt u last te hebben van een triggervinger of triggerduim? Neem dan contact met ons op. 

Maak een afspraak
Bel 088 778 52 06Maak een afspraak