De meest voorkomende breuken bij volwassenen zien we in de kop van het spaakbeen (de radiuskop) of in het uitsteeksel van de ellepijn (het olecranon).
Mevr. Wintershoven: “In december ben gevallen in een parkeergarage. Ik liep acht trappen omhoog en toen ik op het bovendek kwam bleek het glad te zijn en gleed ik uit. Daar lig je dan, helemaal alleen. Ik heb hard geroepen maar er was niemand. Ik heb toen zelf 112 gebeld maar de ambulance die kwam was te hoog en kon de parkeergarage niet in. Uiteindelijk is de brandweer gekomen en hebben de brandweerlieden me samen met de ambulancebroeders op de brancard geholpen. Ik heb daar een half uur gelegen in de kou en met pijn, dat was heel naar.”
Pols en elleboog gebroken
“In het ziekenhuis bleken zowel mijn pols als mijn elleboog gebroken te zijn. Mijn elleboog lag helemaal in stukjes, dat was een gecompliceerde breuk. De traumachirurg heeft plaatjes en schroeven in mijn pols en elleboog gezet. Dat is allemaal goed geheeld. Toen het gips eraf mocht moest ik veel oefeningen gaan doen en op een gegeven moment mocht ik het ook weer gaan belasten. Maar ik kon nauwelijks wat doen met die elleboog. Ik kon hem niet goed strekken en ook niet goed buigen. De fysiotherapeut die me toen behandelde kon er weinig mee en de traumachirurg heeft me toen verwezen naar handtherapie. Ik mocht zelf kijken waar ik heen wilde, zolang de therapeut maar bij mijn zorgverzekering onder contract stond.”
Elke week naar therapie
“Ik ben zelf doktersassistente geweest, dus ik had al vaker patiëntenbrieven gezien van mensen die goede ervaringen hadden met Xpert Handtherapie. Ze zitten bovendien in de buurt, dus ben ik daar naartoe gegaan. Er zijn allerlei metingen gedaan en ook de ergotherapeut kwam erbij. In het begin ging ik elke week naar therapie, zowel voor mijn pols als mijn elleboog. We gingen steeds meer oefeningen doen om te proberen door de pijn heen te functioneren. Mijn pols is nagenoeg goed nu, maar mijn elleboog staat scheef. Omdat ik te lang inactief ben geweest zijn de pezen te kort. We trainen nu de triceps en biceps om die pezen wat meer lengte te geven.”
Traumaverwerking
“Op een gegeven moment bleek dat ik toch een trauma heb opgelopen. Ik werd steeds heel emotioneel als ik naar de fysiotherapie moest. Elke keer beleef ik alles opnieuw. Twee jaar geleden heb ik bij een val mijn knieschijf gebroken, dus nu ben ik heel bang om weer te vallen. Ik heb inmiddels met een psycholoog gesproken en ik kom in aanmerking voor EMDR (therapie voor traumaverwerking). Omdat er een wachttijd is voordat ik behandeld kan worden, kan ik nu voor dubbele afspraken terecht bij de ergotherapeut. Dat kan ik van me af praten en dat heeft me heel erg gestimuleerd. Maar ik vind het psychisch best pittig allemaal.”
Een luisterend oor
“Ik ben nu bijna klaar met de fysiotherapie. Ik heb allerlei oefeningen geleerd en we hebben hard gewerkt aan mobiliteit. Hoe kan ik veilig op een trappetje de plant op de kast water geven bijvoorbeeld. Ik wil ook graag een muur gaan schilderen, dat ga ik niet in één keer redden. De therapeut laat me nu oefenen met een droge roller, net zolang tot ik de hele muur kan. Ook heb ik veel hulpjes gekregen om een blik of pot met groenten te openen. Dat zijn veel tips waar ik mee vooruit kan.
Het zijn heel warme mensen bij Xpert Handtherapie. Ze zijn heel competent en ik heb veel steun aan ze gehad. Ze bieden een luisterend oor en zien je niet als ding waar ze oefeningen mee kunnen doen maar ze zien de mens achter die elleboog en pols. Ik ben blij dat ik hiernaartoe ben gegaan.”