Ervaring
De skiduim van dhr. Robinson

De skiduim van dhr. Robinson

“Ik heb mijn eerste padelwedstrijd alweer gespeeld.”

Duim uit de kom

Dhr. Robinson (31): “Ik speel padel met een competitieteam. Bij elke backhand had ik last van mijn duim. Het werd zelfs zo erg dat die uit de kom schoot, dat gebeurde elke keer opnieuw. Het deed veel pijn; het voelde vaak als twee botten die over elkaar heen schoven en als een permanente blauwe plek als de duim aangeraakt werd. Daarnaast kon mijn duim ook in een bijna onmogelijke hoek buigen. Ik heb alle wedstrijden meegespeeld want ik wilde mijn teamgenoten niet laten zitten, maar het ging niet lekker. Het duurde steeds een of twee weken om het te laten herstellen. Mijn vriendin is fysiotherapeut en zei: ga eens naar een handtherapeut om te zien wat zij voor je kunnen doen.

Diagnose: skiduim

Ik ben gaan kijken waar ik in de buurt terecht kon. Ik woon in Dordrecht en hier zit een polikliniek van Xpert Handtherapie. Eerst heb ik een online adviesgesprek van 10 minuten gehad. Toen ik uitgelegd had wat mijn klachten waren, vonden ze het verstandig om toch langs te komen. Het bleek ernstiger dan ik verwacht had, want ik had een skiduim. De gewrichtsband aan de binnenzijde van de duim was verslapt. Ik ben half Indonesisch en het schijnt veel bij Aziatische mensen voor te komen. Door genetische aanleg is dat bandje een beetje lui, hij veert niet goed terug.

Doel: pijnvrij kunnen spelen

Er werd mij gevraagd wat mijn behandeldoel was. Daar hoefde ik niet over na te denken: het liefst geen operatie en het liefst pijnvrij kunnen spelen. Dat was haalbaar, maar het zou tot een jaar kunnen duren. Uiteindelijk ben ik vier maanden onder behandeling geweest bij de fysio- en ergotherapeut. De eerste acht weken droeg ik 24 uur per dag een brace, zelfs tijdens het slapen en douchen. Na twee maanden mocht ik het dragen van de brace rustig afbouwen. Ik kreeg steeds meer oefeningetjes om mijn duim wat sterker te krijgen en op de juiste manier te gebruiken.

Samenwerking fysiotherapeut en handtherapeut

Ik vind het zeer positief zoals ze ernaar gekeken hebben. Ik had altijd twee afspraken op de kliniek. Eerst bij de fysiotherapeut die keek hoe het ging, hoe mijn hand voelde en wat ik kon met mijn duim. Daarna naar de ergotherapeut om naar brace te laten kijken en eventueel aanpassingen te doen. Ook kreeg ik advies voor het verzorgen van mijn huid, die onder de brace best week aan het worden was.

Competitie weer opgepakt

Inmiddels gebruik ik geen hulpmiddelen meer. Volledig genezen kan tot een jaar duren, mijn hand is nog wat opgezet en snel overbelast. Ook mis ik nog wat kracht. Ik doe thuis nog wel wat oefeningen, maar de beste oefening is je dagelijks leven leiden. Ik heb ook het padel weer opgepakt. Ik speel zonder brace, ik tape mijn duim nu in. Dat is wat dunner zodat ik mijn racket beter vast kan houden. Twee weken geleden heb ik mijn eerste competitiewedstrijd weer gespeeld. Hoe het ging? Prima! Jammer alleen dat we die wedstrijd verloren hebben…”

Maak een afspraak
Bel 088 778 52 06Maak een afspraak