Informatie over de aandoening

De golferselleboog komt ongeveer 10x minder vaak voor dan de tenniselleboog, Bij een golferselleboog zijn de pezen van de onderarmspieren op hun aanhechtingsplaats aan de binnenzijde van de elleboog ontstoken of geïrriteerd. De aandoening komt weliswaar vaak voor bij golfers, maar kan net zo goed ontstaan bij andere sporten (judo, klimmen, tennis) of door overbelasting van de buigspieren van de pols en vingers tijdens werk of dagelijkse activiteiten. Herhaalde bewegingen, zoals schroevendraaien, schilderen, zwaar tillen of computerwerk kunnen de overbelasting veroorzaken. Het belangrijkste kenmerk van een golferselleboog is pijn aan de binnenste elleboogknobbel (mediale epicondyl). Soms straalt de pijn uit naar de onderarm, waarbij de spieren van de onderarm vaak strak en pijnlijk aanvoelen.

Een golferselleboog is een vervelende aandoening. Juist omdat de arm tijdens dagelijkse handelingen zo veel gebruikt wordt kan de pijn erg lang aanhouden. Handelingen zoals het dragen van een tas, tillen, pakken, knijpen, (computer)werk en sport kunnen langdurig pijn veroorzaken. Hoewel de aandoening vaak vanzelf verdwijnt, kunnen klachten soms wel tot anderhalf jaar aanhouden en niet bij iedereen verdwijnen de klachten volledig. Verschillende therapievormen kunnen op korte termijn effectief zijn.

Behandeling met fysiotherapie en ergotherapie

Allereerst legt uw therapeut u uit wat een peesaandoening is, hoe deze reageert op belasting en hoe u daar in het dagelijks leven mee om kunt gaan. Afhankelijk van de mate van klachten wordt bepaald wat de meest passende therapievorm voor u is. De fysio- en ergotherapeut werken daarbij vaak in teamverband samen met u aan uw herstel waarbij we streven naar optimale hervatting van uw dagelijkse activiteiten, werk, hobby’s en sport.

De fysiotherapeut kan uw elleboog behandelen met technieken die de beweeglijkheid verbeteren en daarmee voor pijnverlichting zorgen. Daarnaast kan therapie ingezet worden voor lokale behandeling van de pijnlijke regio en het rekken van de buigpezen en -spieren. Om de pezen weer sterker te maken is het belangrijk dat ook de krachtopbouw van pezen en spieren geoefend wordt. De krachtoefeningen worden zo aangepast en opgebouwd dat u ze pijnvrij kunt uitvoeren. In de loop van de tijd wordt de intensiteit van de oefeningen opgebouwd. Behandeling in de praktijk wordt ondersteund met online-oefeningen zodat u ook thuis de juiste oefeningen uitvoert.

Met de ergotherapeut analyseert u de handelingen die de pijn veroorzaken en leert u hoe u handelingen aangepast kunt uitvoeren. U kijkt samen naar wat er kan worden veranderd aan de activiteit, de manier van bewegen of de omgeving. Verder besteedt de ergotherapeut aandacht aan een juiste verdeling van uw activiteiten gedurende de dag en helpt u bij het voorkomen van overbelasting. Aandacht voor een juiste uitgangshouding bij uw activiteiten en het leren ontspannen van de spieren is hierbij van belang. In sommige gevallen kan een tijdelijke polsbrace of een elleboogbandje ondersteunen bij uw herstel. De ergotherapeut kan deze aanmeten en maken.

Over het algemeen reageert een golferselleboog goed op een therapeutische behandeling. In de acute fase wordt de behandeling daarbij vaak ondersteund met ontstekingsremmende pijnstillers. U moet er rekening mee houden dat de behandeling over het algemeen meerdere weken tot enkele maanden duurt.

Overige behandelingen

Een injectie met een ontstekingsremmend medicijn (corticosteroïden) kan vooral in de eerste 6 weken van de klachten effectief zijn. Echter, vaak neigen de klachten daarna weer toe te nemen. Uit onderzoek blijkt dat behandeling met alleen therapie op lange termijn dezelfde of betere resultaten heeft dan behandeling met corticosteroïden-injectie. Na een injectie is een therapeutische behandeling belangrijk en van duidelijke meerwaarde om herhaling van de klachten te voorkomen.

In sommige gevallen werkt de therapeutische aanpak onvoldoende. In dat geval kan in overleg met uw huisarts besloten worden u te verwijzen naar een orthopedisch chirurg. U kunt bij Xpert Clinics daarvoor snel terecht. Er kan dan gekozen worden voor een injectie met bloedplasma. Er wordt bloed bij u afgenomen wat na filtratie wordt geïnjecteerd bij de pijnlijk pezen. Het duurt vaak enige tijd voordat u effect van de behandeling kunt bemerken. Na de injectie bouwt u met de fysiotherapeut en ergotherapeut de kracht en functie weer langzaam op. Gemiddeld genomen merkt 80% van de behandelde patiënten na 8 weken verbetering. Het definitieve effect kan pas beoordeeld worden na ongeveer 6 maanden na de behandeling.

Wanneer alle vormen van niet-operatieve behandelingen hebben gefaald en de klachten aanhouden, kan eventueel voor een operatie gekozen worden. Hierbij wordt (een deel van) de aanhechting van de pezen ter hoogte van de binnenzijde van de elleboog losgemaakt en het ontstoken deel van de aanhechting verwijderd.

Meteen na de operatie wordt onder leiding van de fysiotherapeut gestart met bewegingsoefeningen om stijfheid te voorkomen en het litteken in de pees goed te laten herstellen en soepel te maken. Vanaf zes weken na de operatie is de geopereerde pees over het algemeen sterk genoeg om ook de kracht rond de elleboog weer op te bouwen. In een combinatie van behandeling in de praktijk, ondersteund met online-oefeningen werkt u intensief aan uw herstel.

De ergotherapeut ondersteunt u gedurende het gehele traject met oefeningen, tips en adviezen om ervoor te zorgen dat u uw noodzakelijke activiteiten, ondanks eventueel nog bestaande beperkingen, op een praktische en verantwoorde manier kunt blijven uitvoeren. Het totale behandeltraject na een operatie duurt over het algemeen 3 tot 6 maanden.

Voor een behandeling bij Xpert Handtherapie heeft u geen verwijzing van uw huisarts nodig en kunt u direct een afspraak plannen.
Heeft u vragen, of wilt u een afspraak maken?

Neem contact op


Contact

Contact

Wilt u een consultafspraak maken of meer informatie hebben. Bel dan ons informatiecentrum.

Neem telefonisch contact op:
088 - 7785206

ma - vr08.00 - 17.00

Stel een vraag

Maak een afspraak
Bel 088 778 52 06Maak een afspraak