Informatie over de aandoening

Spieren hechten door middel van hun pezen vast aan het bot en kunnen daardoor beweging en kracht overbrengen. Op die manier zorgt het samenspel van spieren voor een goed functionerend gewricht. De spieren en pezen van de schouder zijn actief bij het heffen en draaien van de bovenarm. Daarnaast zijn zij heel belangrijk voor de stabiliteit van het schoudergewricht: ze trekken de schouderkop actief in de kom van het schouderblad, waardoor de kop goed in de kom kan bewegen. In en rond het schoudergewricht liggen meerdere pezen die tijdens dagelijkse activiteiten en sport soms veel te verduren krijgen. Hierdoor kunnen zij niet alleen geïrriteerd raken en voor inklemming zorgen (zie ‘aandoeningen van de pees en slijmbeurs’) maar zij kunnen ook geheel of gedeeltelijk scheuren. Dat kan bijvoorbeeld gebeuren als de kwaliteit van de pees of pezen verminderd is geraakt, zoals het geval kan zijn bij slijtage van de pezen of veelvuldige overbelasting.

Een gedeeltelijk ingescheurde pees kan erg pijnlijk zijn zonder dat er groot verlies van functie ontstaat. Volledig ingescheurde pezen daarentegen zullen vaak functie en krachtsverlies vertonen. Niet alle peesscheuren in de schouder hoeven operatief hersteld te worden. Afhankelijk van uw leeftijd, de manier waarop de scheur ontstaan is en uw functie kan gekozen worden voor een behandeling met therapie of voor een operatieve behandeling. Bij een operatieve behandeling wordt een (gedeeltelijk) gescheurde pees gehecht of teruggeplaatst op zijn botaanhechting.

Behandeling met fysiotherapie en ergotherapie

Soms is er door de verwijzend arts eerst een injectie met een ontstekingsremmend medicijn gegeven, maar meestal is dit niet nodig en kunt u beginnen met therapie. Bij de fysiotherapeut en ergotherapeut zult u leren hoe u met uw arm om moet gaan tijdens dagelijkse handelingen. Soms draagt u tijdelijk een sling (mitella) om de arm rust te geven. De fysiotherapeut helpt u met het herstellen van de beweeglijkheid van de schouder. Daarnaast krijgt u oefeningen die gericht zijn op het gecontroleerd omhoog bewegen van de arm en op het weer sterk maken van de spieren. De ergotherapeut ondersteunt en adviseert u bij de aanpassing en hervatting van de voor u betekenisvolle activiteiten. Behandeling in de praktijk wordt ondersteund met online-oefeningen zodat u ook thuis de juiste oefeningen uitvoert.

Operatieve behandeling

Wanneer u geopereerd bent, draagt u de eerste zes weken meestal een sling (mitella). De fysiotherapeut richt zich eerst op een voorzichtige toename van de beweeglijkheid van de schouder in combinatie met oefeningen om de controle over de schouder en het schouderblad te optimaliseren. Na 6 weken mag u ook zelf de beweeglijkheid van de arm oefenen en probeert u deze steeds verder te verbeteren. In een combinatie van behandeling in de praktijk, ondersteund met online-oefeningen werkt u intensief aan uw herstel. Vanaf drie maanden na de operatie is de geopereerde pees over het algemeen sterk genoeg om ook de kracht in de schouder weer op te bouwen. U doet spierversterkende en stabiliserende oefeningen met als doel om weer terug te keren op het door u gewenste niveau. Gedurende het gehele traject ondersteunt de ergotherapeut u met oefeningen, tips en adviezen om ervoor te zorgen dat u uw noodzakelijke activiteiten, ondanks de bestaande beperkingen, op een praktische en verantwoorde manier kunt blijven uitvoeren. Het totale behandeltraject duurt over het algemeen 6 tot 12 maanden.

Voor een behandeling bij Xpert Handtherapie heeft u geen verwijzing van uw huisarts nodig en kunt u direct een afspraak plannen.
Heeft u vragen, of wilt u een afspraak maken?

Neem contact op


Contact

Contact

Wilt u een consultafspraak maken of meer informatie hebben. Bel dan ons informatiecentrum.

Neem telefonisch contact op:
088 - 7785206

ma - vr08.00 - 17.00

Stel een vraag

Maak een afspraak
Bel 088 778 52 06Maak een afspraak