Informatie over de aandoening

Neuralgische amyotrofie (NA), ook plexus brachialis neuropathie genoemd, is een aandoening van de zenuwen die wordt gekenmerkt door het optreden van pijn in de schouder, arm en/of hand, gevolgd door een gehele of gedeeltelijke verlamming van de spieren op deze plaatsen.

Oorzaak van een zenuwontsteking in de schouder

Over de exacte oorzaak is nog niet zoveel bekend. Wel weten we dat een het om een samenspel van factoren gaat. Waarschijnlijk wordt er door een auto-immuun reactie (een ‘vergissing’ in ons afweersysteem) per ongeluk afweerstoffen gemaakt tegen de zenuwcellen. Hierdoor ontstaat er een ontsteking die schade toebrengt aan de zenuwen.

Klachten bij een zenuwontsteking in de schouder

De eerste klachten zijn een plotseling opkomende, hevige pijn, gewoonlijk in het schoudergebied. Deze pijn kan enkele uren tot een aantal weken duren. Vervolgens ontstaat er spierzwakte en verlies van spierweefsel in de schouder en bovenarm. In ernstige gevallen breidt de spierzwakte zich uit tot de onderarm en hand. Door de spierzwakte in het schoudergebied raken veel mensen bij het bewegen van de arm de controle over de schouder en het schouderblad kwijt. Hierdoor ontstaat er een afwijkend bewegingspatroon en raken spieren, pezen, kapsels en slijmbeurs van de schouder overbelast en geïrriteerd. Meer dan de helft van de mensen met NA krijgt geleidelijk een soort hardnekkige spierpijn door overbelasting van zowel de aangedane spieren als de spieren die het werk moeten overnemen.

Herstel van een zenuwontsteking in de schouder

Herstel van spierkracht en functie kan maanden tot enkele jaren in beslag nemen. De meeste mensen herstellen in de loop van één tot twee jaar tot 70 tot 90% van hun eerdere niveau. Dit lijkt aardig goed maar is niet de 100% die men gewend was. Vooral het volhouden van bewegingen wordt vaak lastiger omdat het spieruithoudingsvermogen is verminderd. Het herstel is nog minder goed als de klachten in eerste instantie zeer ernstig waren.

Behandeling van zenuwontsteking in de schouder bij Xpert Handtherapie

Voor een behandeling bij Xpert Handtherapie heeft u geen verwijzing van uw huisarts nodig en kunt u direct een afspraak plannen. Xpert Handtherapie biedt al meer dan twintig jaar gespecialiseerde therapie voor patiënten met problemen aan hand, pols, elleboog en schouder.

  1. Maak een afspraak (geen verwijzing nodig)
  2. Intakegesprek met handtherapeut - duidelijkheid vanaf de eerste afspraak
  3. Behandeltraject
    • Verminderen van pijn en ongemak
    • Voorkomen van complicaties
    • Geleidelijk aan opbouwen van de beweeglijkheid en kracht
  4. Nazorg

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken?

Neem contact op

Behandeling met fysiotherapie en ergotherapie

Omdat de klachten bij NA zo uitgebreid zijn en er naast de pijn en spieruitval ook vaak uitgebreid functieverlies optreedt, voeren wij altijd een teambehandeling uit waarbij zowel de fysiotherapeut als de ergotherapeut betrokken is.

Fysiotherapie

De fysiotherapeut geeft u uitleg over wat er precies misgaat in de bewegingen van de schouder en leert u om die bewegingen ondanks de zwakte toch zo normaal en vloeiend mogelijk uit te voeren. Door de zwakte in de schouder en de neiging dat te compenseren, ontstaat onbewust een afwijkende manier van het gebruik van de schouder. Dat kan weer leiden tot hardnekkige pijnklachten in de schouder, nek en achterhoofd. De fysiotherapeut helpt u om de manier van bewegen en compenseren zoveel mogelijk te normaliseren. Hij leert u wat de optimale positie van de schouder is en hoe u dit tijdens functionele handelingen moet toepassen Bij de therapie staat het herwinnen van functie voorop. Gerichte krachttraining kan hier onderdeel van zijn.

Ergotherapie

De ergotherapeut begeleidt u in het omgaan met de klachten en beperkingen. Neuralgische amyotrofie leidt vaak tot problemen bij de dagelijkse bezigheden. Veel patiënten hebben moeite met activiteiten als reiken, boven hun macht werken en het herhaaldelijk uitvoeren van dezelfde handelingen. Ook langdurig in dezelfde houding zitten of liggen kan lastig zijn. De gevolgen zijn vaak pijn en/of vermoeidheid. Wanneer u bepaalde activiteiten niet meer (goed) kunt uitvoeren, zal de ergotherapeut deze samen met u analyseren. U kijkt dan samen naar wat er kan worden veranderd aan de activiteit, de manier van bewegen of de omgeving.

Verder besteedt de ergotherapeut aandacht aan een juiste verdeling van uw activiteiten gedurende de dag en helpt u bij het voorkomen van overbelasting. Aandacht voor een juiste uitgangshouding bij uw activiteiten en het leren ontspannen van de spieren is hierbij van belang. Afhankelijk van uw wens streven we met u naar een optimale hervatting van uw dagelijkse activiteiten, werk, hobby’s en sport.


Contact

Contact

Wilt u een consultafspraak maken of meer informatie hebben. Bel dan ons informatiecentrum.

Neem telefonisch contact op:
088 - 7785206

ma - vr08.00 - 17.00

Stel een vraag

Maak een afspraak
Bel 088 778 52 06Maak een afspraak