Ervaring
De Dupuytren van dhr. Ringeling

De Dupuytren van dhr. Ringeling

“Ik kom net van de golfbaan, dat zegt genoeg!”

Ziekte van Dupuytren

Dhr. Ringeling: “Een jaar of twaalf geleden kreeg ik de Ziekte van Dupuytren in mijn linkerhand. Ik ben toen drie keer geopereerd en via de handchirurg bij de handtherapie in Utrecht gekomen. Daar ben ik toen zo’n 150 keer geweest. Ik had een prima band met de handtherapeut en ben heel professioneel en heel vriendschappelijk geholpen. Het is een hele tijd goed gegaan, maar twee jaar geleden kroop de Dupuytren in mijn rechterhand.

Handchirurg dr. Moojen heeft twee operaties gedaan, waarna ik weer in handen gevallen ben van de club handtherapeuten in Utrecht. Inmiddels was dat Xpert Handtherapie geworden. Ik wilde graag weer kunnen golfen en dat is gelukt: na een maand of drie stond ik weer op de baan.

Handversmalling

Helaas ontstond er daarna weer een kromtrekking. Ik werd door dr. Moojen naar prof. dr. Hovius verwezen, een ontzettend aardige man. Hij vertelde me dat mijn pink eraf moest. Een handversmalling noemen ze dat heel eufemistisch. Tijdens de operatie heeft de professor me wakker gemaakt en zei: we moeten je ringvinger helaas ook weghalen. Dat was natuurlijk heel vervelend, maar de revalidatie ging wel veel sneller dan na die schoonmaakoperaties. Dat was een rare gewaarwording. In eerste instantie ben ik dagelijks naar de handtherapie gegaan, nu ga ik nog eens per veertien dagen.

Functioneel

Mijn rechterhand heeft nog maar drie vingers maar is nog heel functioneel. Ik kom net van de golfbaan, dat zegt genoeg. Ik heb geleerd om met die halve hand om te gaan. Ik kan er gewoon mee fietsen, autorijden en in de tuin werken. Alleen de kracht om iets vast te pakken, die is minder. Dus laat ik weleens een glas vallen, dat is jammer. Zelf had ik het idee: iedereen kijkt naar die hand, maar dat is niet waar. Het valt anderen nauwelijks op.

Deskundig team

Met mijn vrienden van de handtherapie heb ik de afgelopen maanden een zeer vriendschappelijke band gekregen. Het is een buitengewoon prettige praktijk met ontzettend aardige jongens en meisjes. Mijn hoofdtherapeut Sebas Peters zit qua leeftijd tussen mijn oudste kleinzoon en mijn jongste dochter in, ik voel me soms een wijze opa. Fysiotherapeut Tim Besjes is wat meer van de harde hand, en dat is prima; iedereen daar weet dat ik best eigenwijs ben. En ergotherapeut Remco Dörr heeft in totaal wel 10 verschillende spalken voor me gemaakt. Het is een zeer deskundig team waarbij het altijd voelt alsof ik bij vrienden kom. Tijdens al die sessies zit je vlak tegenover elkaar, dan komen de gesprekken vanzelf. We weten inmiddels veel van elkaar. Ik kan dit dreamteam van harte aanbevelen.”

Maak een afspraak
Bel 088 778 52 06Maak een afspraak